Staroměstský orloj měl poruchu, která potěšila turisty

Turisté v Praze měli včera doslova svátek. Nemuseli totiž čekat na celou hodinu, aby viděli apoštoly na staroměstském orloji. Nebyl to ale záměr, nýbrž porucha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Apoštolové

Apoštolové | Foto: Jan Rosenauer

Šlo o vzácnou poruchu. Praskl totiž šest milimetrů silný šroubek a odpadl tím zástavný kolíček. Apoštolové se tak pořádně naběhali.

Přehrát

00:00 / 00:00

O poruše staroměstského orloje hovořil v Ranním Radiožurnálu redaktor Nikola Bojčev

Svoji pouť opakovali k radosti turistů asi hodinu a k tomu smrtka zvonila až do úmoru. Teď už je ale orloj zase v původním stavu, potvrdil hodinář a sochař Petr Skála.

Orloj, který patří mezi největší pražská lákadla, vyrobil začátkem 15. století Mikuláš z Kadaně. Později ho měl zdokonalit mistr Hanuš z Růže. Podle pověsti nechali radní Hanuše oslepit, aby nemohl vyrobit jeho kopii. Tvůrce prý z pomsty stroj zastavil.

Skutečná historie je taková, že orloj přestal fungovat až v roce 1865. Tehdy měl dokonce stroj namále. Kvůli nefunkčnosti radnice uvažovala o jeho odstranění. Mechanismus naštěstí dokázal opravit hodinář Ludvík Hainz. Naposledy se orloj zastavil při povodních v roce 2002.

Orloj má tři hlavní části - tou nejzajímavější je astronomická část, která ukazuje polohy nebeských těles. Pod ní je kalendářové kolo, které v 19. století vybavil malbami malíř Josef Mánes.

Kolem astronomické části jsou pak umístěné figurky. A nejslavnější součástí je pohyblivé procesí dvanácti apoštolů, kteří se ukazují každou hodinu.

Martin Hromádka, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme