Právnická fakulta v Plzni potvrdila vážné pochybení u 14 absolventů

Západočeská univerzita v Plzni zveřejnila závěrečnou zprávu k doktorském studiu. U 14 z 63 absolventů shledala nezávislá komise vážná pochybení. Některé zkoušeli lidé bez právnického vzdělání, několik zájemců bylo přijato bez přijímacích zkoušek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni | Foto: Tomáš Adamec

Komise zprávu včetně jmen osob, které podle dosavadních zjištění pochybily, odeslala rektorovi Západočeské univerzity Josefu Průšovi, Akreditační komisi a Ministerstvu školství.

Rektor univerzity označil za nejzávažnější porušení pravidel předmětové zkoušky a obhajoby, kde mnohdy zkoušející oborově nepříslušeli k danému předmětu a také jmenování komisí, kdy v nich zkoušeli i lidé, kteří neprošli vědeckou a oborovou radou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Závěrečná zpráva Západočeské univerzity v Plzni potvrdila při doktorském studiu pochybení u 14 absolventů z 63. Podrobnosti přiblížil v Ozvěnách dne Rž rektor univerzity Josef Průša.

"Dále šlo o posudky, které neodpovídaly kvalitě prací. To znamená byly velmi krátké, nebo se odvolávaly jeden posudek na druhý. Pak byly také problémy v některých časech i v délce trvání doktorského studia," přiblížil Průša.

Jména osob, u kterých byla pochybení zjištěna, zveřejní podle něj univerzita až ve chvíli, kdy bude mít jasnou právní expertizu. "Protože většina těch pochybení nejsou pochybením adeptů, ale právnické fakulty," uvedl rektor v Ozvěnách dne Radiožurnálu.

Připustil zároveň, že Západočeská univerzita má určitou odpovědnost za zjištěné chyby a selhání na právnícké fakultě. "Nicméně nikdo z nás si nemohl ani v nejhorším snu představit, že by se něco takového mohlo dít," dodal.

Ve všech 14 případech komise doporučila prověřit kvalitu obhájené dizertační práce nezávislými odborníky. Případně zahájit řízení, které by vedlo k odebrání titulu.

"Tato kontrola proběhne, ale zatím nevím, kdy začne. Není to jediná záležitost. My v současné době řešíme ještě 800 rigorozních prací a dalších 600 studií, která byla kratší než jeden rok," uvedl a zároveň zdůraznil, že odebírání doktorského titulu bude velice obtížné.

Monika Červená, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme