Z českých kostelů zmizely od roku 1989 stovky tisíc uměleckých děl

Během uplynulých dvaceti let zmizely z českých kostelů a kaplí stovky tisíc uměleckých děl. Z pěti a půl tisíce sakrálních objektů jich asi 90 procent zaznamenalo vloupání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Postranní oltář

Postranní oltář | Foto: Jana Šustová

Nejhorší situace je v západních, východních, severních a středních Čechách, kde jsou mnohé kostely zcela vykradené a prázdné.

Kriminalita výrazně vzrostla po roce 1989. Zatímco v roce 1989 se podle policejních statistik stalo 51 krádeží vloupáním do objektů se starožitnými a uměleckými předměty, o rok později jich už bylo 611 a v roce 1991 téměř tisíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Během uplynulých dvaceti let zmizely z českých kostelů a kaplí stovky tisíc uměleckých děl. Téma pro diecézního konzervátora Arcibiskupství pražského Vladimíra Kelnara na Rádiu Česko.

Jak řekl Rádiu Česko diecézní konzervátor Arcibiskupství pražského Vladimír Kelnar, v českých kostelech a kaplích se krade úplně všechno. Především pak to, co je snáze dostupné.

Podle něj málokdo pochybuje o tom, že jsou krádeže v kostelech nahodilou záležitostí. "Můžeme vypozorovat, že trend se poněkud změnil ve prospěch cílených objednávkových krádeží. Pak jsou samozřejmě předmětem zaměření zlodějů nejkvalitnější umělecká díla," přiblížil.

Škody vyčíslit nejde

Škody, které v kostelech zloději od roku 1989 napáchali, podle Kelnara vyčíslit nejde. Za prvé jde o ztrátu historické paměti a za druhé cena uměleckohistorických předmětů se řídí především cenou na trhu.

"Trh v evropském měřítku lze říci, že byl dokonce poněkud devalvován množstvím předmětů sakrálního ražení, které byly nezákonně odvezeny z České republiky," uvedl.

Češi s přehledem vedou žebříček v počtu krádeží v církevních památkách. Podle Kelnara to nepochybně souvisí s nižší religiozitou v zemi, ale také se stavem zanedbanosti našich sakrálních objektů. Což podle něj padá na vrub uplynulým desetiletím komunistické diktatury.

Ochrana církevních památek podle něj souvisí s nedostatkem finančních prostředků, kdy je církev takřka stoprocentně závislá na finančních možnostech státu.

"Církev by si své památky lépe ochránila než je to v současné době, kdy zatím nedošlo k narovnání majetkoprávních vztahů, kdy nedošlo k jasnému definovanému vztahu mezi státem a církví," uvedl diecézní konzervátor Arcibiskupství pražského Vladimír Kelnar

Martin Křížek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme