Některé léky letos podraží

Za některé léky zaplatíme letos víc. Mění se jak jejich ceny, tak úhrady ze zdravotního pojištění a také daň z přidané hodnoty. Řada lékáren tak může mít na začátku roku kvůli přeceňování zavřeno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky

Léky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Lék za stokorunu by mohl zdražit asi o jednu korunu. To je zatím hrubý a předběžný odhad lékárníků. Od 1.ledna se totiž zvýšila o jedno procento daň z přidané hodnoty na léky.

Asi 80 procent výrobců to prý udělá tak, aby pacient víc nedoplácel. U těch zbývajících je třeba počítat s mírným zdražením.

Od 1. ledna klesá také jak maximální cena léků, tak jejich úhrada od pojišťoven. Ministerstvo zdravotnictví ujišťuje, že pro pacienta to neznamená nic. Doplatky prý zůstanou stejné. Firmám se ale do zlevňování moc nechce, takže si na skutečné ceny musejí pacienti ještě počkat.

Igor Maňour, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme