Zemědělci budou víc pečovat o krajinu, odrazí se to i na dotacích

Zemědělci by měli od letošního roku víc pečovat o krajinu, kterou využívají. Od 1. ledna musejí uplatňovat deset nových pravidel pro to, aby zemědělství bylo víc v souladu s ochranou krajiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strniště

Strniště | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle mluvčího rezortu zemědělství Huga Roldana změny české zemědělce nijak významně nezatíží. Například na půdách ohrožených erozí by farmáři neměli pěstovat vybrané plodiny, které by situaci ještě zhoršili.

"Zemědělci na silně ohrožených půdách zajistí, že se nebudou pěstovat širokořádkové plodiny, jako jsou kukuřice, brambory, cukrová řepa a podobně. Musí také na minimálně 20 procentech zajistit aplikaci kravského nebo organického hnoje. Také mají povinnost na 20 procentech půdy pěstovat směsi, které působí příznivě na půdu," uvedl Roldan.

Zemědělci podle něj také budou muset více bojovat proti nežádoucím jedovatým rostlinám, jako jsou netýkavka a bolševník. Tak, aby se nerozmohly na kulturnějších plochách půdy.

Na tom, jak budou farmáři dodržovat nová pravidla, budou podle Roldana závislé dotace od státu, takzvané přímé platby.

"Čili je to řada opatření, která zatím nebyla v platnosti. Teď zemědělec, pokud žádá o dotace, bude mít povinnost je dodržovat, zavádět. Pro zemědělce to nepředstavuje nějakou nadměrnou zátěž. Není potřeba v tom vidět žádnou byrokracii a na druhé straně to pomůže k ochraně půdního fondu v České republice," řekl.

Blanka Černá, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme