Diabetikům a astmatikům letos výrazně zdraží některé léky

V lékárnách si letos připlatíme. Mění se totiž jak ceny léků, za které je prodávají farmaceutické firmy, tak jejich úhrady ze zdravotního pojištění. O jedno procento se také zvyšuje daň z přidané hodnoty na léky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékárna. Ilustrační foto.

Lékárna. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podraží i některá léčiva pro diabetiky, třeba inzulín, a astmatiky. Potvrdil to mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs.

"Například u inzulínu Lantus se zvýšení spoluúčasti pohybuje řádově na sto deseti, sto třinácti korunách za jedno balení. To je lék, který používají diabetici. U léku Pulmicort je zvýšení spoluúčasti o necelých šedesát korun. Tento lék používají pro svoji léčbu astmatici," upřesnil Krebs.

Obecně by lék za stokorunu mohl zdražit asi o jednu korunu. To je zatím hrubý a předběžný odhad lékárníků. Od 1. ledna se totiž zvýšila o jedno procento daň z přidané hodnoty na léky.

Asi osmdesát procent výrobců to prý udělá tak, aby pacient víc nedoplácel. U těch zbývajících je třeba počítat s mírným zdražením.

Lenka Jansová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme