Soudci mohou ukládat pachatelům domácí vězení, náramky ale chybí

Česko bude mít už brzy prvního vězně, který si svůj trest odsedí doma. Soudy mají totiž podle nového trestního zákoníku, který platí od začátku letošního roku, možnost trest domácího vězení udělit. Otázkou ale je, jak často a jestli vůbec budou soudci k takovémuto alternativnímu trestu sahat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení - ilustrační foto

Vězení - ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Za méně závažný přečin si pachatel svůj trest odpyká doma. Nebude muset do vězení, bude smět dál pracovat a státní kasa za to zaplatí méně peněz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu domácího vězní se věnoval redaktor Radiožurnálu Zbyněk Zykmund

Náměstek ministryně spravedlnosti Marek Görges očekává, že ze začátku budou soudci spíš opatrní a trestů domácího vězení tolik nebude.

"To, v jaké míře bude ukládán a využíván, záleží samozřejmě na konkrétních soudcích, jak tento institut budou aplikovat. Předpokládám, že zpočátku bude aplikace opatrnější s tím, že postupem, jak se trest osvědčí, tak i soudy l němu získají větší důvěru a budou ho více aplikovat," uvedl Görges.

Kontroly zatím budou jen namátkové

Myšlenka je to dobrá, shoduje se většina odborníků, problém je ale s tím, kdo vězně doma ohlídá. Stálou kontrolu měly zajistit elektronické náramky, ty ale ministerstvo zatím nemá.

Probační a mediační služba tak bude podle svého ředitele Pavla Šterna provádět jen namátkovou kontrolu:

"Je třeba říct, že v tuto chvíli se skutečně jedná o namátkovou kontrolu, čili není to nepřetržitá kontrola, kterou může poskytnou elektronické monitorovací zařízení," připomněl Štern.

Probační a mediační služba už k tomu dostala posily jak personální, tak i technické. "Bude se nakupovat 69 automobilů, tak aby každé středisko mělo svůj služební automobil, prostřednictvím kterého budou moci zaměstnanci jezdit do terénu a provádět namátkové kontroly," doplnil Štern.

Soudci jsou skeptičtí

Část vozidel by podle Šterna měla mít Probační a mediační služba k dispozici v nejbližších dnech, další pak koncem února.

Někteří soudci přesto k takové kontrole důvěru nemají, a proto možná raději sáhnou k osvědčeným trestům, potvrzuje předseda soudu v Kutné Hoře Petr Franc:

"Nelze očekávat nějaké masové udělování tohoto druhu trestu už proto, že je poměrně úzký okruh těch pachatelů trestné činnosti, kterým bude možno tento trest ukládat."

Náramky prý budou do roka

Kdy by tedy mohly vězně doma hlídat elektronické náramky? Náměstek ministryně spravedlnosti Marek Görges doufá, že nejpozději do roka.

"Ministerstvo spravedlnosti předpokládá uzavření výběrového řízení v řádech měsíců, konkrétně mezi šestým a devátým měsícem tohoto roku. Nejpozději by měl být zaveden elektronický monitoring počínaje 1. lednem roku 2011," upřesnil Görges.

Ministerstvo se snažilo na elektronický systém získat peníze z Evropské unie. Podle neoficiálních informací peníze z grantu nedostane, celý projekt to prý ale neohrozí.

Martin Hromádka, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme