První pacienti v Česku dostali nový typ kardiostimulátoru

V Česku jsou od nynějška dva pacienti s kardiostimulátorem, který přenáší všechny důležité informace o stavu jejich srdcí nepřetržitě k jejich kardiologovi. Nový typ kardiostimulátoru implantovali lékaři v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústřední vojenská nemocnice

Ústřední vojenská nemocnice | Foto: Marián Vojtek

Nový kardiostimulátor s poetickým jménem Evia je podle lékařů z Ústřední vojenské nemocnice první kardiostimulátor, který umožňuje sledování srdeční činnosti na dálku.

Ošetřující lékař dostává on-line informace o zdravotním stavu pacienta a včas může rozeznat změny v srdečním rytmu, které mohou signalizovat vážnou poruchu. Hlavní výhody kardiostimulátoru Evia shrnuje člověk, který jako první v Česku provedl jeho implantaci, lékař Libor Kameník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž D. Votýpkové o novém typu kardiostimulátorů

"Komfort pro pacienta znamená menší velikost kardiostimulátoru, vyšší doba života, která je zhruba až dvojnásobná, a bezpečnost v otázce komplokací druhotných, rychlých arytmií."

Laicky řečeno, lékař si klikne na zabezpečnou internetovou stránku, tam uvidí modrou tabulku, kde kardiostimulátor zachytil všechny možné funkce srdce a dozví se o všech arytmických událostech, jak tomu lékaři říkají, které mohou signalizovat vážnější poruchu.

Psychologická výhoda

Podle ředitele Ústřední vojenské nemocnice Štefana Brunclíka má nový kardiostimulátor i psychologickou výhodu: "Bude to jaksi uklidňujíí, že bude vědět, že bude pod nepřetržitou kontrolou svého lékaře, který může v ihned reagovat, pokud by došlo k poruchám rytmu."

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém typu kardiostimulátoru hovořil v Ozvěnách dne Radiožurnálu MUDr. Libor Kameník z kardiologického oddělení Ústřední vojenské nemocnice

Nový kardiostimulátor pacienta nijak neomezuje, například, že by nesměl cestovat, protože je pod dohledem svého lékaře, ať je kdekoli na světě. Kardiostimulátor je plochá krabička dlouhá asi pět centimetrů, o váze 25 gramů, kterou při operaci lékaři napojí na komorové elektrody v srdci a umístí ji pod klíční kost.

Samotná výměna kardiostimulátoru nebo jeho první implantace podle lékařů není nijak složitá operace, ta dnešní "první" trvala asi jen půl hodiny. Informace se z kardiostimulátoru přenášejí prostřednictvím bezdrátového systému Home monitoring. Systém využívá internet a mobilní síťové technologie, a to bez jakékoli interakce ze strany pacienta, jak vysvětluje lékař Libor Kameník.

"Stimulátor 24 hodin nepřetržitě ukládá veškerá data o srdečním rytmu pacienta a tento výpis je pak během noci v krátké době předáván transtelefonickým přístrojem u lůžka pacienta satelitně předáván do centra, ať je kdekoli na světě, a tao informace je v ranních hodinách k dispozici v ordinaci lékaře."

Delší životnost

Další velkou výhodou nového kardiostimulátoru je životnost baterií. U těch běžných kardiostimulátorů je asi sedm let. Evia vydrží podle lékaře Libora Kameníka až jednou tak déle.

"Životnost spočívá v sofistikovaných algoritmech, je přesně změřena spotřeba na kontrajkci síní a komor. Z dnešního pohledu se životnost pohybuje v případě správně umístěných elektrod na 10 - 15 let."

První dva pacienti, kteří nový kardiostimulátor dostali, jsou asi 55letá žena a o zhruba deset let starší muž. Pro koho je kardiostimulátor určený, popisuje Libor Kameník: "Je to u pacientů, u kterých se zvažuje tzv. antikoagulační terapie, což je léčby při které se snižuje krevní srážlivost, pak je to samozřejmě vhodnost u pacientů, kteří mají dobrý biologický stav a dlohou předpokládanou dobu živita před sebou."

Cena kardiostimulátoru Evian, který vyrábí firma Biotronik je asi o 20 procent vyšší než u běžných stimulátorů. Jednodutinový první stojí 40 tisíc kourn, dvoudutinový 135 tisíc a hradí je zdravotní pojišťovny.

Co ovšem hrazeno není, je systém Home moniroting, tedy krabička, kterou má pacient doma a který odesílá data, a samotný přenos dat. To by se podle vedení nemocncie ve Střešovicích mělo změnit, prozatím Home monitoring hradí nemocnice.

Milan Kopp, Dana Votýpková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme