Squatteři jdou znovu před soud. Hrozí jim až 2 roky vězení

Hlavní líčení s patnácti squattery, kteří v září obsadili dům na pražském Albertově dnes pokračuje. Patnáct většinou mladších lidí viní policie z neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Squatteři Na Slupi 1

Squatteři Na Slupi 1 | Foto: Monika Horská

Při předešlém soudním stání vysvětlila jedna z obžalovaných, squatterka Tereza, že v opuštěné budově nechtěli bydlet.

"Soudní líčení bylo, abychom dokázali, že demonstrujeme ideu squattingu. Že to byla demonstrace, ale také snaha svým způsobem legitimizovat squatting. Naprosto legitimní způsob využívání baráku, který majitel nechává i záměrně chátrat, protože mu jde pouze o parcelu, nikoli o dům samotný," řekla.

Vyznavače alternativního způsobu života vyvedla z objektu až policie a soud jim určil trest veřejně prospěšných prací, proti tomu se ale patnáct squatterů odvolalo, a proto se koná hlavní líčení.

'Měli dost času odejít'

Velitel policejního zásahu Martin Ondrášek u soudu popřel, že by policie postupovala nepřiměřeně.

"Dostali mnoho hodin času na to, aby dobrovolně opustili objekt. Bylo tam několik výzev. Squatteři měli s sebou hygienické potřeby, měli s sebou léky, měli s sebou spacáky a další věci, které svědčili o tom, že tam nechtějí být krátkodobě," podotkl Ondrášek.

Za neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru hrozí obžalovaným až dva roky vězení.

Lenka Jansová, Jan Herget, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme