Kmetiněves na Kladensku připravuje petici kvůli možnému návratu vraha

Mladík, který před šesti lety v Kmetiněvsi na Kladensku zavraždil a znásilnil svou stejně starou spolužačku, může opustit výchovný ústav. Skončila mu nařízená ochranná léčba a náš právní řád nezná prostředky, jak ho dál léčit. V Kmetiněvsi vzniká petice proti jeho návratu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paragraf modrý

Paragraf modrý | Foto: Filip Rožánek

U třináctiletého vraha znalecké posudky potvrdily rozsáhlou duševní i sexuální poruchu. Kladenský soud mu tehdy nařídil jen ochrannou ústavní výchovu. Trest ale vypršel a muž je tak volný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mladíkovi, který v roce 2004 zavraždil na Kladensku svou spolužačku, skončila ochranná výchova a může opustit ústav. V Ranním interwiev Radiožurnálu odpovídal náměstek ministryně spravedlnosti Marek Görges .

"Nemůžeme mluvit o trestu, o ochranné léčbě, ale o ochranné výchově. V daném případě totiž pachatel spáchal trestný čin před tím, než dovršil 15 let. Nebylo tedy postupováno podle trestního zákona, ale podle zákona o soudnictví ve věcech mládeže. Ochranná výchova mu byla navíc prodloužena na maximální možnou výměru, kterou zákon připouští," řekl v Ranním interwiev Radiožurnálu náměstek ministerstva spravedlnosti Marek Görges.

Při opuštění ústavu musí podle něj pachatel podstoupit výstupní lékařskou kontrolu a pokud by se nacházel ve stavu, ve kterém je akutně nebezpečný pro okolí nebo pro sebe, lékaři by to rozhodně rozpoznali.

"V takovém případě je možné postupovat podle zákona o péči o zdraví lidu a může být zadržen proti své vůli v léčebném zařízení a poté do sedmi dnů musí o zadržování rozhodnout soud," vysvětlil.

Ministerstvo legislativní změnu nechystá

Ministerstvo spravedlnosti v tomto směru legislativní změnu podle náměstka nechystá. Připomněl, že od 1. ledna platí nový trestní zákoník, jako poměrně zásadní nový kodex po více než 50 letech.

"Je chybou volat vždy při problému po nové úpravě, legislativní novele. Právní řád je už nyní komplikovaný a složitý a jakékoliv nové předpisy tuto situaci zhoršují. Je nezbytné, abychom využívali všech možností, které máme a pokud by tyto nestačily, je možné uvažovat o legislativní změně," řekl náměstek ministerstva spravedlnosti.

Právní systém a řád podle něj stanoví hranice, které nikdy nemohou zabránit veškerým excesům. "Můžeme se pouze snažit o to, aby právní řád eliminoval co nejvíce těchto záležitostí," dodal.

V Kmetiněvsi vzniká petice proti návratu vraha

Muž oznámil, že v ústavu ještě dobrovolně zůstane. Opustit ho ale může kdykoliv a obyvatelé Kmětiněvsi kvůli tomu chtějí organizovat petici.

"Vím, že sám nic nezměním a desítky nás také nic nezmění. Přeci jen ale dáme podnět zákonodárcům k tomu, aby se skutečně začala zajímat o to, že by se věková hranice pro udílení trestů měla snížit. Všichni mě podporují alespoň v tom, že u závažných trestných činů, jako je tento, by beztrestnost neměla být, jako je v současné době, řekl starosta Kmetiněvse Luděk Kvapil.

I když mladík v ústavu v Praze 9 zůstává, bude mít od pátku volnější režim. Podle vedení ústavu si ochrannou léčbu prodlouží jen o několik dní, než si najde bydlení a práci.

Václava Marešová, Katarína Brezovská, Jana Káninská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme