Sníh nadále zasypává celé Česko. Má už také první oběť

Vydatné sněžení dělalo celý den největší potíže v dopravě, část dálnice D1 byla uzavřená a do republiky nesměly kamiony z Německa a ze Slovenska. Pohotovost vyhlásila už i železnice. Sněžit má i v dalších dnech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči se chystají vytáhnout havarovaný kamion na 339. km dálnice D1.

Hasiči se chystají vytáhnout havarovaný kamion na 339. km dálnice D1. | Zdroj: ČTK

Podle ředitele celorepublikového hlavního operačního štábu zimní údržby Pavla Šustra sněžení nevynechalo žádný region. "Situace se nám dost nečekaně přemístila těsně před Prahu, navíc na východě a ve středu země sněžení neustává," řekl Šustr.

Řidičům pak vzkazuje, aby hlavně neřídili na letních pneumatikách a nepředjížděli sypače. "Už jsme dnes kvůli tomu řešili velmi vážnou nehodu," dodal Šustr.

Kalamita už má také první oběť. Čtyřiašedesátiletý muž zemřel v Třešti u Jihlavy při odklízení sněhu. Policisté, kteří byli k případu přivoláni, se ho pokoušeli do příjezdu záchranářů oživovat, ale bez úspěchu.

Zatímco brněnské letiště v Tuřanech dnes i ve sněžení odbavovalo bez problémů, v Praze na Ruzyni byly odlety zpožděné až o dvě hodiny. Podle aktuálních zpráv se doba čekání zkrátila jen o několik minut.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Šenkýř a Pavel Šustr byli hosty pořadu Stalo se dnes.

Pohotovost vyhlásila už také železnice, vlaky na střední Moravě nabraly desítky minut zpoždění. Největší problémy jsou zejména v okolí Přerova. Všechny tratě jsou ale zatím sjízdné.

Husté sněžení a vítr komplikují v této chvíli provoz také na česko-polském příhraničí. Mezinárodní silnice od hraničního přechodu v Náchodě - Bělovsi ve směru na polské Kladsko je v úseku u lázní Kudowa Zdrój zatarasená kamiony a neprůjezdná. Doprava osobních automobilů je řízená kyvadlově.

Dálnici D1 mezi Olomoucí a Ostravou uzavřely na několik hodin nehody. Asi po čtyřech hodinách se podařilo provoz obnovit. Další méně vážná nehoda kamionu se stala na 339. kilometru D1 ve směru na Ostravu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Olšan a Pavel Šustr hovořili o sněhové kalamitě.

Přestože v Ostravě nebyl vyhlášen kalamitní stav, problémy s odstraňováním sněhu nekončí. Během noci se očekává další sněžení, zástupci radnice, silničářů, městské policie a hasičů se proto v sobotu dopoledne sejdou na koordinační poradě.

V Brně stejně jako v Ostravě kvůli sněhu kolabovala městská hromadná doprava. Tamní silničáři mají na vozovkách všechny vozy a začali používat i traktory s radlicemi. V Brně bylo zatím spotřebováno přes tři stovky tun posypového materiálu.

Podle náměstka krajské Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Aloise Vybírala silničáři situaci zvládají. "Vyjelo 105 sypačů s radlicemi, v terénu je i přes 200 traktorů s radličkami. Pracujeme nepřetržitě a situaci kontrolujeme," řekl Vybíral.

Přehrát

00:00 / 00:00

Silničáři sníh zvládají, říká Alois Vybíral, provozní náměstek jihomoravské Správy a údržby silnic

Stejného názoru je i vedoucí dopravy a mechanizace Krajské správy a údržby silnic kraje Vysočina Miroslav Olšan. "Díky předpovědím jsme byli na situaci připraveni. Udělali jsme řadu preventivních akcí. Jezdilo se od pěti hodin od rána," upřesnil Olšan.

Zlín už vyhlásil kalamitní stav. Znamená to mimo jiné, že se údržba v krajském městě soustřední především na komunikace první a druhé důležitosti. Také je s okamžitou platností omezen vstup do některých městských parků. "Výjimečná situace nám umožňuje omezit údržbu chodníků a komunikací podle pořadí důležitosti," upřesňuje náměstek zlínské primátorky Miroslav Šenkýř. Situace se tam může ještě zhoršit - večer totiž sněžení vystřídal déšť.

Vytrvale sněží také v Pardubickém kraji. Od dopoledne napadlo téměř deset centimetrů sněhu a některé úseky ve výše položených místech nejsou sjízdné pro nákladní auta. Silničáři pouze pluhují, protože posyp je kvůli intenzivnímu sněžení neúčinný.

Další sníh a ledovka

Špatná situace je hlavně na Chrudimsku. Na hlavním tahu z Chrudimi na Trhovou Kamenici policie zakázala vjezd kamiónům, které končí na odstavných parkovištích. Špatně sjízdná je i silnice ze Skutče do Pardubic a několik kamiónů uvízlo ve stoupání do Podhořanského kopce. Na Orlickoústecku je silnice první třídy číslo 11 přes Suchý vrch sjízdná pouze se sněhovými řetězy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Marie Odstrčilová z Českého hydrometerologického ústavu

Meteorologové varují, že do neděle může místy napadnout až šedesát centimetrů sněhu a navíc se přidá i silný vítr. Na cestách tak hrozí sněhové jazyky a závěje.

Na Moravě a ve Slezsku bude postupně sněžení přecházet v déšť nebo déšť se sněhem. Místy se tedy může vytvářet ledovka.

Nejvíce by mělo sněžit večer a v noci na sobotu. Během soboty bude sněžení slábnout a v neděli začne od jihu postupně úplně ustávat.

Aktuální informace o dopravní situaci můžete zjišťovat na našem webu.

Igor Maňour, Martin Stratílek, Gabriela Grmolcová, Lubica Bergmanová, Jan Burda, Pavel Sedláček, Jan Herget, Petr Havránek, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme