Česko se stále potýká s přívaly sněhu

Česko je pod sněhem. Komplikace jsou v energetice, dopravě na silnicích i na kolejích. Zřejmě nejhorší je situace na východě Čech. Na Náchodsku, Rychnovsku a Hradecku od soboty platí kalamitní stav, který potrvá nejméně do úterního poledne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Značka Úklid sněhu

Značka Úklid sněhu | Foto: Josef Gabzdyl

Podle vedoucího pardubického dispečinku Správy a údržby silnic Mariana Cvrkala teď na Pardubicku jezdí 250 kusů posypových vozů a pluhů. "Stále odklízíme sníh, obnovujeme posypy a rozšiřujeme sněhové bariéry na celém území kraje," řekl Cvrkal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Krajský dispečer pardubické Správy a údržby silnic Marian Cvrkal a vedoucí správy elektrické sítě společnosti E.On David Mezera v odpoledních Ozvěnách dne

Všechny dálnice a silnice prvních tříd jsou už teď bez problémů sjízdné, na D8 a D5, leží místy zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Z R6 v úseku 161 - 169 km je hlášeno sněžení se zbytky rozbředlého sněhu - tam je nutná dbát zvýšená opatrnost.

Uzavřené jsou podle informací ředitelství silnic a dálnice ještě dvě komunikace: Vilémov - Cakov na Olomoucku a v obci Mladoňovice, obě kvůli spadlým stromům.

Během dne bylo uzavřeno několik železničních tratí, jinde vlaky nabíraly zpoždění i v desítkách minut. Na tři hodiny zastavil poškozený kamion dopravu na dálnici D-5. V Praze měly zpoždění kvůli zasněženým výhybkám i tramvaje.

Na většině území se už situace v železniční dopravě stabilizuje, všechny tratě jsou sjízdné, největší zpoždění by měla být mezi třiceti až šedesáti minutami. Problémy se stále dají čekat především v okolí Hradce Králové a na trati Praha - Česká Třebová.

Energetici opravují vedení

Kvůli sněhové kalamitě se ocitly v Čechách a na Moravě stovky domácností bez proudu. Nejhorší situace byla podle vedoucího správy elektrické sítě společnosti E.On Davida Mezery na Hodonínsku a postupně i na Otrokovicku, Brněnsku a Prostějovsku a v okolí Nového Města.

"Stále máme tři poruchy na vysokém napětí a kole čtyřiceti poruch na nízkém napětí. Opravy nejdou tak rychle, protože v nepřístupném terénu musíme dbát na bezpečnost našich pracovníků," řekl Mezera.

Zítra ráno by podle něj měly mít elektřinu všechna odběrná místa, na kterých dnes evidují poruchu. Ovšem nestále vznikají nové a nové poruchy.

Úředníci s lopatou

Sněhové přívaly lámou v hlavním městě rekordy. V Praze Kbelích je nejvíce sněhu od roku 1979 - meteorologové ho tam naměřili 38 centimetrů. To je o pět centimetrů více než před 21 lety. V celkovém průměru nebylo v metropoli více sněhu od roku 1993.

Podle náměstka pražského primátora Rudolfa Blažka bude Praha zítra dopoledne průjezdná. Přispět by k tomu mělo i sedm stovek zaměstnanců magistrátu, městské policie a dalších městských institucí, které vedení města pošle s lopatami do ulic.

Pražský magistrát také upozorňuje na možnost pádu sněhu a rampouchů ze střech. Zřídil proto i bezplatnou linku, kam mohou lidé hlásit místa, kde by takový pád hrozil. Odpoledne také začaly zdejší technické služby odvážet sníh z centra města do Vltavy.

Do konce týdne mrazy

Podle meteorologů už bude sněžit minimálně, zesílí ale naopak mrazy. Mrazivé počasí vydrží nejméně do konce týdne.

"V noci i zítra bude intenzita sněžení velmi malá, ojediněle se ale mohou objevit mrznoucí mlhy. Teploty v noci poklesnou při zmenšené oblačnosti až na mínus 16 stupňů," řekl Štefan Handžák z Českého hydrometerologického ústavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Štefan Handžák z Českého hydrometerologického ústavu

Martin Dorazín, Igor Maňour, Věra Pfeifferová, Nikola Bojčev, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme