Milan Knížák: Z Národní galerie odejdu v roce 2011

Milan Knížák opustí v roce 2011 místo generálního ředitele Národní galerie v Praze. Uvedl to v Poledních ozvěnách Radiožurnálu. Ministr kultury Václav Riedlbauch před tím řekl, že předběžná dohoda o Knížákově odchodu byla uzavřena, ale přesný termín ještě nepadl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Knížák

Milan Knížák | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

"S panem profesorem Knížákem jsem předběžně mluvil. Znám asi jeho představu, kdy chce sám končit. Přesné datum jsme ale ještě definitivně nedořešili," řekl Riedlbauch Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O svém odchodu z čela Národní galerie hovořil Milan Knížák v Poledních ozvěnách Radiožurnálu. Hostem pořadu byl i literární kritik MfD Josef Chuchma.

Dodal, že o termínu Knížákova odchodu a dalších postupech budou ještě dál jednat. "Během několika málo týdnů si spolu najdeme termín na schůzku. A chci také znát jeho představu, jaký by měl být jeho nástupce, kde ho hledat a tak dále. Největší neštěstí v takto velké instituci by bylo, aby tam zavládlo nějaké bezvládí," uvedl ministr.

Milan Knížák v Poledních ozvěnách Radiožurnálu potvrdil, že z čela Národní galerie chce odejít. Upřesnil však, že až koncem roku 2011. "Já jsem se opravdu dohodl s panem ministrem, že bych odešel ke konci roku 2011. Teď je trochu předčasné o tom hovořit," uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném budoucím odchodu Milana Knížáka z čela Národní galerie mluvil na Radiožurnálu ministr kultury Václav Riedlbauch.

Knížák: Chci ještě dokončit několik projektů

Milan Knížák | Foto: Alžběta Švarcová

Knížák Radiožurnálu řekl, že odchází po dvanácti letech ve funkci, také kvůli svému věku. Upozornil, že v roce 2011 mu bude 72 let. Před odchodem chce ale ještě dokončit několik projektů.

"Považuji za důležité, abych dokončil rekonstrukci Salmovského paláce, protože jsem ho sehnal já a také jsem inicioval jeho využití. A chtěl bych také připravit rekonstrukci Veletržního paláce. Ten dům je nádherný, ale v poměrně špatném stavu, hlavně energeticky nesmírně náročný," přiblížil.

Milan Knížák v čele jedné z nejvýznamnějších tuzemských kulturních institucí sklízel kritiku části odborné obce, zaznívaly i hlasy volající po jeho odvolání.

"Tyto hlasy v mém rozhodnutí nehrály žádnou roli. Nejsou ani sílící - jsou to pořád stejní lidé, kteří by rádi urvali Národní galerii pro vlastní zájmy. A já budu dělat všechno pro to, aby se tak nestalo. Národní galerie je v pořádku, jako nikdy před tím nebyla. Je třeba, aby tak zůstala," řekl Knížák.

'Knížák možná vůbec neodejde'

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Skřivánek byl hostem vysílání Rádia Česko.

Knížák sklízel kritiku části odborné obce, v posledních letech zaznívaly i hlasy volající po jeho odvolání.

Podle jednoho z kritiků působení Milana Knížáka v Národní galerii, šéfredaktora časopisu Art and Antiques Jana Skřivánka ale není vůbec jisté, že Knížák ke konci roku 2011 skutečně z funkce odejde.

"Před deseti měsíci vyšly noviny se zprávou, že Milan Knížák bude odvolán. Byl kolem toho velký poprask a nakonec to vyšumělo. Ministerstvo nyní už ani neuvažuje, že by byly zavedeny funkční termíny ředitelů příspěvkových organizací na pevnou dobu," řekl Skřivánek.

Každopádně představa, že by Knížák v budoucnu vybíral nového nástupce, Skřivánka dost děsí. "Už nyní galerii poškodil dost," podotkl.

Renáta Prátová, Ondřej Černý, Katarína Brezovská, Alice Kottová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme