Policie opět zatýkala mezi pravicovými extremisty

Policisté dnes znovu zasahovali proti příznivcům krajní pravice. Oficiální informace o akci zatím nezveřejnili, údajně při ní zadrželi několik lidí v Praze a Brně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pochod neonacistů (ilustrační foto)

Pochod neonacistů (ilustrační foto) | Foto: Pavel Pavlas

Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták Radiožurnálu jen potvrdil, že probíhá několik zatýkacích akcí. O akci prý nemůže poskytovat žádné informace až do jejího skončení.

Zpravodajské servery uvedly, že se zatýkalo v Praze, v Brně a v Prostějově. Spekuluje se také o jménech dvou mladíků, kteří měli být zadrženi.

Přehrát

00:00 / 00:00

O policejní razii hovořil v pořadu Stalo se dnes odborník na pravicový extremismus Ondřej Cakl

Jde o známé postavy ultrapravicové scény Milana Hrocha a Richarda Langa. Odborníci na pravicový extremismus oba spojují s neonacistickým Národním odporem.

Policisté se podle některých médií při hledání zaměřili na neonacistické symboly, které podezřelí údajně propagovali a prodávali.

Podle dalších zdrojů může být důvodem zatčení loňská akce stoupenců ultrapravice v Jihlavě. K pochodu městem se loni v červnu sjelo asi 150 příznivců krajní pravice, ihned po jeho začátku ale úředníci akci rozpustili.

Na internetových vyhledávačích je velmi snadné najít fotky obou zmíněných mladíků, jak se těchto akcí aktivně účastní. Z fotografií je dobře patrné, že jejich chování nebylo mírumilovné.

Podle Ondřeje Cakla z občanského sdružení Tolerance a občanská společnost, které dlouhodobě sleduje ultrapravicovou scénu, v minulosti pořádali akce v Jihlavě právě Lang s Hrochem.

Zásah přišel v době soudu s Dělnickou stranou

Policejní razie se odehrává v době, kdy Nejvyšší správní soud v Brně rozhoduje o vládním návrhu na zákaz Dělnické strany. Milan Hroch je na webu strany uveden jako předseda krajské organizace na Vysočině.

"Pokud proběhla domovní prohlídka nebo zadržení osoby pana Hrocha, který byl aktivní v rámci Národního odporu na Vysočině a zároveň i v Dělnické straně, tak je možné, že nějakou spojitost to s jednáním soudu mělo, protože pan Hroch byl v pondělí na setkání Dělnické strany před správním soudem v Brně," uvedl Cakl vysílání Radiožurnálu.

Hrochovo jméno při jednání Nejvyššího správního soudu zaznělo, když se vláda snažila prokázat, že se volební kandidáti DS účastnili veřejných akcí, koncertů a pochodů neonacistických uskupení v Česku i zahraničí.

Asi 15 přívrženců krajní pravice se v reakci na dnešní zatýkání sešlo vpodvečer před sídlem policie v Bartolomějské ulici. Jiří Bunda, který je údajně jednou z předních postav Autonomních nacionalistů, novinářům potvrdil zadržení Hrocha a Langa, o jiných zadržených prý neví. Akci označil za politickou kampaň právě kvůli soudu s Dělnickou stranou.

Za necelý rok je to už třetí akci proti pravicovým extremistům. V říjnu policie při řadě domovních prohlídek na různých místech České republiky zadržela 24 lidí, 18 z nich pak obvinila z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka a dva skončili ve vazbě.

Někteří ze zadržených přitom byli původně podezřelí z přípravy teroristického útoku na našem území.

Martin Hromádka, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme