Čeští záchranáři čekají na peníze. Jinak se na Haiti nedostanou

Česká republika, stejně jako zbytek světa, je připravená vyslat na zemětřesením zničené Haiti kromě týmů odborníků i humanitární a finanční pomoc. Rozhodující bude dnešní porada na úrovni Evropské unie, která má pomoc sedmadvacítky zkoordinovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

francouzští záchranáři se připravují k odletu na Haiti

francouzští záchranáři se připravují k odletu na Haiti | Foto: AFP

Organizace Člověk v tísni už vybrala skoro půl druhého milionu korun. ADRA asi sedm set tisíc. Z českých charitativních organizací vyhlásily finanční sbírky také katolická charita, Český červený kříž nebo organizace Lékaři bez hranic, která do Karibiku posílá i chirurga.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Hand for Help Jaromír Dolanský ve Světě o osmé.

Podle vedoucího oddělení humanitární a rozvojové pomoci české Charity Pavla Grubera nemá smysl, aby Češi darovali lidem z Haiti nějaké věci, třeba deky nebo oblečení. "Potřeba jsou teď hlavně peníze," řekl.

Pomoc pro Haiti organizuje také humanitární organizace Hand for Help. Psovodi a lékaři této organizace nejsou v oblasti záchrany životů v místech postižených přírodní katastrofou či válkou žádní nováčci.

Čísla sbírkových účtů:
Lékaři bez hranic: 2101050700/2700, V.S. 111
Člověk v tísni: 40954095/0300, bez V.S.
Charita: 35-1868350237/0100, V.S. 99999
ADRA: 40284028/0300, V.S. 391
Český červený kříž: 222826/5500, bez V.S.

Přispět můžete i prostřednictvím dárcovských SMS a to ve tvaru DMS HAITI nebo DMS SOSHAITI nebo DMS ADRA, na čísle 87777.

Lidé z Hand for Help pomáhali po zemětřesení například v Turecku, Pákistánu či Íránu. Lékaři a záchranáři z Liberecka také zasahovali po ničivé vlně tsunami na Srí Lance. Po válečném konfliktu mezi Ruskou federací a Gruzií jsou také tam, kde své nesmazatelné stopy zanechala válka.

Jestli se záchranáři na Haiti vypraví, ale není jasné. Vše záleží na penězích. "Čekáme na výsledek dnešního jednání. Zda se nějaké finanční prostředky naleznou nebo ne. Vlastní prostředky bohužel na to, abychom tam náš tým vyslali, nemáme," řekl ředitel Hand for Help Jaromír Dolanský.

Už by bylo moc pozdě

Pokud podle něj nedorazí peníze během dneška, budou muset záchranáři svoji misi přehodnotit. "Vzhledem k situaci, jaká na místě panuje, by se tam pak naši záchranáři dostali nejdříve v neděli. A to už bude sedm dní po katastrofě," podotkl.

V takovém případě by bylo na záchranné akce pozdě. "To, že se týmu jednou podařilo zachránit živou ženu v Turecku po osmi dnech, byl spíše zázrak," dodal Dolanský.

Pokud by tedy organizace potřebnou finanční podporu nedostala, vyslala by na místo tým zdravotníků a polní nemocnici.

Karolína Koubová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme