Kvůli elektrárně v Prunéřově asi padne žaloba i ústavní stížnost

Nevládní organizace Ekologický právní servis hodlá v lednu podat žalobu na elektrárenskou společnost ČEZ. Chce na ni vymáhat informace o podkladech k rekonstrukci uhelné elektrárny Prunéřov na Chomutovsku. Naopak ČEZ chce ústavní stížností řešit rozsudek, podle kterého by měl poskytovat informace coby veřejná instituce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nápis "Stop CO2"  zdobí komín elektrárny v Prunéřově

Nápis "Stop CO2" zdobí komín elektrárny v Prunéřově | Foto: Greenpeace

Ekologové vytýkají firmě ČEZ, že při plánované rekonstrukci prunéřovské elektrárny chce použít méně kvalitní a levnější technologii, než jaká je na trhu dostupná a přitom v ekonomických podkladech nevyčíslil, proč nemůže koupit lepší řešení.

Účinnost, s jakou by elektrárna vyráběla z uhlí elektřinu, by byla pouze 39 procent. Moderní technologie přitom mohou být účinnější. Proč ČEZ zvolil tohle řešení, chce vysvětlit i ministerstvo životního prostředí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo životního prostředí chce v nejbližších dnech rozhodnout o obnově prunéřovské elektrárny. Podrobnosti v příspěvku Blanky Číhalové v Odpoledním Radiožurnálu.

"My nemáme žádný podklad od ČEZu, který by jakkoli blíže rozváděl ta tvrzení, že účinnost 42 procent, což znamená zejména vyšší parametry teploty a páry, což zase znamená vyšší nároky na materiál, by znamenaly výrazné zdražení. Máme pouze to, co je veřejně dostupné v médiích. A tam ta vyjádření jsou, že by to stálo o 5 miliard víc, o 10 miliard víc, že by to bylo určitě drahé, takže to raději nikdo nepočítal," říká náměstek ministra Aleš Kuták.

Ministerstvu chybí podle něj také informace o regulovatelnosti elektrárny. Proč je potřeba stavět víc bloků s nižší účinností a ne jeden blok a elektrárnu zálohovat jinou teplárnou.

"Tvrzení ČEZu, že by se česká přenosová soustava případně neobešla bez z hlediska účinnosti horšího řešení, ale s lepší možností regulace a lepší možností vykrývání špiček v odběru elektřiny, by se muselo ověřit na modelu přenosové soustavy u nás. A ČEZ nic takového bohužel zatím nepředložil." uvedl Kuták.

ČEZ si stojí za tím, že pro Prunéřov vybral, je nejmodernějším řešením. Při odběru tepla dosáhne účinnost 42 procent. To je hodnota, kterou požadují ekologové.

Námitky k modernizaci Prunéřova poslala i vzdálená Mikronésie a organizace Greenpeace.

Blanka Černá, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme