Na školách se začne učit etika a finanční výchova

Etická výchova a finanční gramotnost jsou dva nové předměty, které by se v následujícím školním roce mohli učit žáci základních škol. Jde pouze o nabídku v nepovinné oblasti. Záleží tedy na řediteli školy, jakou formou je bude realizovat. Mohou to být samostatné předmět či se mohou prolínat ve více předmětech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve škole (ilustrační foto)

Ve škole (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

V případě Etické výchově je mimořádně důležitý výběr učitele, jak zdůrazňuje náměstek ministryně školství Jindřich Kitzberger:

"Probíhají vzdělávací kurzy, které jsou na tuto oblast zaměřené. Takže ideální by bylo, kdyby se jednalo o absolventa takového kurzu. Těch je asi tisíc v republice. Ale v zásadě to mohou být i učitelé jiných předmětů, jako například občanské výchovy. Je ale třeba, aby to byla osobnost, která dokáže s žáky postupovat účinnými metodami."

Přehrát

00:00 / 00:00

O šikaně na školách a vlivu etické výchovy na její předcházení mluvil na Radiožurnálu psychoterapeut a spolupracovník ministerstva školství Michal Kolář.

Etická výchova omezí šikanu

Etická výchova by mimo jiné mohla předcházet i šikaně na školách, se kterou se podle posledních průzlumů setkalo až 40 procent dětí.

"Samozřejmě se jedná o počáteční stádia šikany, nicméně je to velice varovné číslo," říká psychoterapeut a spolupracovník ministerstva školství Michal Kolář a dodává:

"Zavedení etické výchovy chápu jako dobrý prostředek primárné prevence šikany. Nejlepší obranou proti šikaně je budování otevřených kamarádských vztahů právě na morálním základě. Nicméně ani to nejlepší demokratické společenství nemůže šikaně zcela zabránit. Je proto nutné, aby každá škola měla svůj program proti šikaně, který by ji dokázal včas detekovat a účinně léčit."

Podle psychoterapeuta Koláře by bylo ideální, kdyby byla etická výchova vyučována v praxi, zážitkově, ne jen teoreticky.

"V rámci ministerstva jsme vytvořili speciální program proti šikaně. Za čtyři měsíce jsme dokázali šikanu snížit o polovinu, což je nejlepší výsledek na světě," uvádí Kolář.

Finanční gramotnost je nezbytná

Ministerstvo školství chce také zdůraznit důležitost finanční gramotnosti. Předmět, který žáky naučí kromě jiného jak se starat o rozpočet domácnosti, co je to úvěr nebo hypotéka, by se měl učit častěji a na více školách.

"Chápeme to zvláště v souvislosti se současným zadlužováním rodinných rozpočtů a obyvatelstva jako důležitou průpravu a elementární předpoklad pro budoucí spokojený život současných dětí," říká náměstek ministryně školství Jindřich Kitzberger.

Radek Pavlovič, Klára Bílá, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme