Radnice Prahy 1 prý při prodeji bytů upřednostňuje politiky

Obyvatelé jednoho z domů na pražské Malé Straně se bouří proti údajně neprůhledné privatizaci městských bytů. Dům na adrese U Lužického semináře 114 na Praze 1 je určený k privatizaci zhruba deset let. Byt si v něm ale zatím mohli koupit jen dva zájemci spojení s ODS - bývalý zastupitel a přítel primátora.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střechy domů

Střechy domů | Foto: Jan Rosenauer

"Mně to přijde naprosto skandální a hlavně už docela i směšné," hodnotí dosavadní průběh privatizace bytů Lenka Źilinčíková, obyvatelka jednoho z domů v ulici U Lužického semináře na Praze 1.

Přehrát

00:00 / 00:00

O údajně neprůhlednou privatizaci bytů na Praze 1 se zajímala redaktorka Radiožurnálu Václava Vařeková

V domě je šest bytových jednotek. Privatizovaná byla zatím jedna. Město prodalo i půdu pro výstavbu půdního bytu.

O privatizaci bytů v jedné z nejluxusnějších pražských čtvrtí na Malé Straně rozhodlo vedení Prahy 1 na podzim roku 2005. Zastupitelé odsouhlasili prodej jednomu ze svých kolegů, zastupiteli za ODS Michaelu Gregorovi.

"Byla městskou částí povolena manželům Gregorovým výstavba a rozšíření jejich bytové jednotky a na základě toho pak zastupitelstvo přijalo usnesení v září 2005 o prodeji rozestavěné bytové jednotky manželům Gregorovým za nabídkovou cenu 2.785.265 korun," popisuje průběh privatizace mluvčí městské části Praha 1 Alexandr Koráb.

Cena vychází z cen stanovených soudním odhadem. Dalším vlastníkem jednoho z bytů je Zbyněk Kareš. Ten pronajímá byt pražskému primátorovi Pavlu Bémovi. Původní majitel, který půdní prostor na Kareše převedl, ho od města získal v soutěži za víc než šest milionů korun.

Noví majitelé podle nájemníků brdzí prodej

Obyvatelé domu teď upozorňují nejen na okolnosti, za nichž město privatizovalo zatím jen jeden byt, a to nyní už bývalému zastupiteli za ODS, ale i na situaci, kdy dva noví majitelé z jejich pohledu brzdí privatizaci dalších bytů.

"Jeden z důvodů, který trval hodně dlouhou dobu, byl, že Praha 1 potřebuje znát plochu každé bytové jednotky. Vzhledem k tomu, že pan Gregor zažádal o sloučení svého bytu s dalším bytem, který byl na stejném patře, tak se čekalo, až on zkolauduje celé patro a budou se znát jednotlivé výměry," připomíná Lenka Źilinčíková.

Vedení městské části Praha 1 tak další byty nemůže nájemníkům prodat, protože jí prý nedali souhlas všichni obyvatelé domu.

Michael Gregor nebyl po telefonu k zastižení. Vedení Prahy 1 ale majitele privatizovaných bytů v tomto domě pozvalo k jednání. Podle mluvčího Prahy 1 Alexandra Korába doufá, že se s oběma stranami na řešení a další možné privatizaci dohodne.

"Chybí souhlas dvou vlastníků, manželů Gregorových a pana Kareše. V co možná nejkratší době proběhne jednání mezi oběma jmenovanými pány a panem starostou městské části Praha 1," potvrdil Koráb.

Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme