Národní park Křivoklátsko by mohl vzniknout už během letošního roku

Chráněná krajinná oblast Křivoklátsko by se ještě letos mohla změnit na národní park. Dnes o tom budou znovu jednat zástupci dotčených obcí a ministerstva životního prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Křivoklátsko

Křivoklátsko | Foto: Jana Káninská

Park by měl zabírat území asi 102 hektarů jižně od Křivoklátu a řeka Berounka by ho dělila na dvě části. Některé obce se ale k myšlence staví vlažně a obávají se, že je bude národní park omezovat. Ministerstvo životního prostředí se je snaží přesvědčit o opaku.

"Jednáme intenzivně se samosprávami dřív, než zahájíme oficiální vyhlašovací proces národního parku. Mělo by k tomu dojít v následujících dvou měsících, kdy oficiálně přistoupíme k oznámení a vyhlašovacímu procesu, který neskončí v tomto volební období, ale měl by v lepším případě doputovat do vlády," uvedl náměstek ministra František Pelc.

Národní park by neměl omezit život v blízkých obcích

I přesto, že by se hranice nového národního parku měly vyhnout většině obcí, se lidé z okolí bojí, že omezí jejich život. Starosta Roztok Vladimír Melč si myslí, že hranice parku i pravidla chování v něm jsou navržena rozumně:

"Lidé mají obavy, že budou omezeni ve volném vstupu do lesa. Myslím si ale, že pracovníci zainteresovaní na přípravě vyhlášení národního parku se k tomu staví rozumně a že pro místní občany budou pravidla stanovena docela vstřícně. Domnívám se, že každý, kdo se bude k přírodě chovat slušně, tak bude mít možnost do ní vstoupit."

Lidé ale také mají obavy z omezení stavební činnosti nebo zákazu chemického ošetření silnic. "Všechny obce jsou mimo hranice národního parku. Pouze jediná obec je tam celým svým katastrem, a to je Karlova ves. Takže obavy, že je to zasáhne z hlediska stavebních problémů nejsou na místě, protože v sídelních celcích zůstanou stejná pravidla jako doposud, tedy jako v chráněné krajinné oblasti a nikoho to nijak drasticky neomezuje," vysvětlil Melč.

Nový národní park by mohl vzniknout i v Jeseníkách a ministerstvo zvažuje také rozšíření Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko a vyhlášení nové chráněné oblasti na dolním toku Moravy a Dyje.

Blanka Černá, Jan Herget, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme