Che Guevara připravoval v Československu revoluci v Kongu

Po téměř půl století je konečně rozluštěno další z tajemství spojené s komunistickou rozvědkou. A sice kde konkrétně pobýval během svého utajeného pobytu v Československu proslulý argentinský revolucionář Ernesto Che Guevara.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Che Guevara

Che Guevara | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Pod cizím jménem, s úplně změněnou vizáží a v naprostém utajení žil Guevara pět měsíců v roce 1966 ve vilce v Ládví na Benešovsku. Poprvé na to upozornil reportér Stanislav Motl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pobyt Ernesta Che Guevary v někdejším Československu. Téma pro investigativního reportéra ČRo 2 Stanislava Motla.

Podle Motla Guevara přicestoval v roce 1966 do Československa pod jménem Ramón Bénitéz, aby pak odsud následně odjel do Konga dělat takzvanou revoluci.

"Poté, co byl Guevara dobrovolně nebo nedobrovolně zbaven politických funkcí, odjel se skupinou partyzánů do Konga dělat revoluci. Československo mělo jeho skupině sloužit jako tranzitní země během následného návratu na Kubu," vysvětlil na Rádiu Česko Motl a dodal:

"O jeho příjezdu paradoxně nevěděla ani tehdejší československá rozvědka. Měl udělanou umělou pleš, byl oholen a nosil brýle. Žil nejenom v konspirační vile v Ládví, ale dokonce i v Heřmanově ulici v Praze 7. Jeho kubánskou skupinu si ještě dodnes někteří starousedlíci pamatují."

Zmiňovaná konspirační vila v Ládví patřila ministerstvu vnitra. Poté, co se o Guevarově příjezdu dozvědělo tehdejší politbyro, bylo mu zde umožněno setkání s jeho někdejší blízkou přítelkyní Tamarou Bunkeovou, která zde byla také zaškolována zpravodajskou službou.

Navzdory politické totožnosti režimů u nás a na Kubě, znamenal pobyt v Československu pro Guevaru nejhorší období života.

"Trpěl hlubokou depresí z neúspěchu revoluce v Kongu, kde také málem přišel o život," uved Motl.

Agentka Táňa

Řadu indicií se podařilo propojit až díky složce Guevarovy milenky známé jako Tanja, vlastním jménem Tamara Bunkeová. Bunkeová byla potomkem židovského otce, který utekl před někdejším nacistickým režimem v Německa do Argentiny, kde se zamiloval. Z tohoto svazku vzešla právě Tamara, která se později vrátila do NDR.

"Kdysi viděla Bunkeová Guevaru v televizi doslova si předsevzala, že ho dostane. Přihlásila se na brigádu sklizně v třtinových polích na Kubě. Odtud se propracovala až do sekretariátu Guevary a zamiloval se do něj," popsal Motl seznámení agentky Stasi s Guevarou.

Ta se v roce 1966 infiltrovala do nejvyšších politických kruhů v Bolívii a vypracovala si vazby na samotného bolívijského prezidenta. "Přesto poté, co Guevara přijíždí z Československa na Kubu a následně do Bolívie, neváhá ho následovat do džungle dělat s ním revoluci a zemřít po jeho boku," prozradil Motl.

Ostatně celé Guevarovo bolívijské angažmá bylo provázeno jeho absolutní deziluzí, jelikož s ním například odmítalo spolupracovat tamní obyvatelstvo. "Revoluce" tak byla předem odsouzena k zániku.

"Nespolupracovali s ním ani představitelé tamní komunistické strany, což vedlo dokonce k jeho udání a následnému zajetí, posléze k popravě. Guevara však podle svědků zemřel jako hrdina, když popravčího k výkonu sám povzbuzoval," popsal Motl.

Lukáš Vincourek, Stanislav Motl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme