Někteří Vietnamci jsou v Česku vykořisťováni

Špatné pracovní podmínky, někdy dokonce nucená práce, obchodování s lidmi a vykořisťování. To je podle organizace La Strada Česká republika realita vietnamské komunity žijící v Česku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tržnice, trh

tržnice, trh

Podle ředitelky La Strada Ireny Konečné řada zaměstnavatelů, u kterých Vietnamci pracují, obchází zákony:

"Například v případě členství v družstvu nemusí být tito lidé v pracovně právním vztahu, ale mají jen podíl na zisku družstva, který často může být jen několik set korun. Pracují za kapesné a střechu nad hlavou. Domníváme se, že se jedná o takzvaný zastřený pracovní poměr."

Přehrát

00:00 / 00:00

Irena Konečná ve Světě o druhé Rádia Česko

Vietnamci někdy na špatné pracovní podmínky přistupují proto, že se kvůli dluhům nemůžou vrátit domů. Za zprostředkování práce v Česku zaplatili často i patnáct tisíc dolarů.

Zjištění vyplývají z průzkumu mezi vietnamskou komunitou, který dělaly organizace La Strada ČR a Klub Hanoi. Vietnamskou komunitu česká pobočka La Strady monitoruje už tři roky.

Jak na Rádiu Česko řekla Irena Konečná, ve své poslední zprávě La Strada zveřejnila i několik doporučení.

"Jeden ten celek doporučení se týká toho, aby jak vláda Česka, tak vláda vietnamská více spolupracovaly a vytvořily nějakou součinnost ve tvorbě migračního managementu a taky v poskytování dostatku pravdivých a objektivních informací přímo ve Vietnamu."

"Ta zodpovědnost je samozřejmě jak na naší straně, tak na straně Vietnamu, protože zase na území České republiky v důsledku neinformovanosti dochází k závažnému porušování lidských práv," upozornila Konečná ve vysílání Rádia Česko.

Ondřej Černý, Lenka Jansová, mta, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme