Státní maturity rozdělují politiky i odborníky

Úplné pozastavení státních maturit a jejich systémové přepracování žádá senátor za ČSSD a taky náměstek středočeského hejtmana Marcel Chládek. Projekt podle něj není dobře připravený a odklad o rok nebo dva situaci neřeší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Student u maturitní zkoušky

Student u maturitní zkoušky | Foto: Arnošt Máče

Ministryně školství Miroslava Kopcová s ním nesouhlasí. Podle ní nebrání nic tomu, aby první studenti začali skládat jednotnou zkoušku dospělosti už příští rok.

Chládek tvrdí, že se úroveň maturit sníží. "Gymnazisté, kteří si v loňském roce vyzkoušeli tuto maturitu nanečisto, si dělali legraci z bezduchých otázek, které jim byly kladeny," řekl senátor.

Přehrát

00:00 / 00:00

O státních maturitách diskutovali senátor za ČSSD Marcel Chládek a ředitel Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání Pavel Zelený

Standardizace maturit je podle něj dobrá věc, ale ne tímto způsobem. "Vyvstává také otázka, zda je nutné, aby byla stejná úroveň maturity pro gymnázia jako pro střední odborná učiliště s maturitou," uvedl Chládek. Připraveni prý nejsou ani učitelé.

Podle ředitele Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání Pavla Zeleného probíhá příprava učitelů podle harmonogramu. "Do nových maturit chybí více než rok a všichni budou proškoleni. V září a říjnu bude generálka, která prověří znalosti a dovednosti učitelů při hodnocení písemných prací," uvedl Zelený.

Chládek připomněl, že tisíc sto učitelů ze sedmdesáti škol napříč republikou už podepsalo petici, ve které nesouhlasí s přípravou pedagogů. Upozorňují na to, že školení je zaměřené pouze na organizační zabezpečení průběhu a technické aspekty jednotlivých částí státních maturit. Rozhodli se proto toto školení bojkotovat.

"Šlo o organizační problém, kdy centrála diktovala ředitelům, kdy mají poslat své učitele na školení. V současné době, kdy je jasný odklad na rok 2011, tak se vše vrátilo do normálního systému a rozhodují opět ředitelé," vysvětlil Zelený.

Igor Maňour, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme