Podle Klause je prasečí chřipka stejná bublina jako oteplování

Podle prezidenta Václava Klause se riziko prasečí chřipky přeceňuje. Prohlásil to po Bezpečnostní radě státu, která řešila, zda má být armáda plošně naočkována proti této nemoci. Klaus řekl, že on sám se očkovat nenechá, protože to považuje za zbytečné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus

Václav Klaus | Foto: hrad.cz

"V této chřipce vidím stejnou bublinu jako v různých oteplováních. Abych se já stal pokusným králíkem, to není potřeba. Pokud mě vláda přikáže, že jsem osobou nezbytnou pro chod státu a měl bych být preventivně jako první oočkován koňskou dávkou, tak to by byla inovace veškerého uvažování," řekl Klaus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Václav Klaus hovořil o prasečí chřipce.

Hlavní hygienik Michael Vít nicméně oponuje, že používání vakcíny proti prasečí chřipce rozhodně není pokus. "Vakcínou, kterou očkujeme, je naočkováno více než osmdesát milionů Evropanů a lidí po celém světě. Neobjevily se žádné zásadní vedlejší účinky, než se očekávalo. Vakcína byla vyzkoušena," řekl Vít.

S očkováním ale nepočítá ani premiér Jan Fischer. Jeho kabinet pak v pondělí rozhodne, kdo z armády vakcínu dostane. Z původně uvažovaných šestnácti tisíc lidí včetně civilních zaměstnanců to má být jen polovina.

Podle Klause státní orgány rozhodně nepodceňují riziko pandemie. "Debata byla o tom, kdo má být povinně nucen k tomuto očkování. Já jsem pozlobil vládu tím, že jsem řekl, že než se vláda odváží komukoli přikázat, aby byl povinně očkován, tak by tady před námi mělo nejprve být oočkováno všech sedmnáct členů vlády. A to by byl důkaz, že to vláda bere vážně," prohlásil Klaus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní hygienik Michael Vít v Poledních ozvěnách dne.

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek původně nařídil očkování civilním i vojenským zaměstnancům armády rozkazem. Hlava státu ale povinné očkování považuje za sporné.

Jana Zemanová, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme