Čechům byl zpřístupněn unikátní archiv o holocaustu

Čechům se dnes otevřel unikátní archiv se svědectvím dvaapadesáti tisíci lidí, kteří přežili holocaust. Výpovědi jsou fyzicky uložené až v Jižní kalifornské univerzitě, ale ode dneška se k nim lehce dostanete i z centra Prahy, z Centra vizuální historie Malach. Projekt Malach sídlí v knihovně Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy na Malostranském náměstí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jména českých a moravských obětí holokaustu na stěnách Pinkasovy synagogy v Praze

Jména českých a moravských obětí holokaustu na stěnách Pinkasovy synagogy v Praze | Foto: Jana Šustová

"Archiv především shromažďuje a zpřístupňuje nahrávky lidí, kteří přežili holocaust. Archiv vznikl v 90. letech a má 52 tisíc výpovědí, takže kdybychom ho chtěli v pracovní době sledovat, trvalo by nám to téměř 72 let. Díky přístupovým místům různě po světě, z nichž jedno bylo otevřeno právě v Praze, se k archivu může dostat každý zájemce, student, učitel, historik či filmař," objasňuje poslání archivu jeden z jeho tvůrců, ředitel Ústavu formální a aplikované lingvistiky Jan Hajič.

Nadace Šoa vznikla v roce 1994 na popud režiséra Stevena Spielberga potom, co natočil film Schindlerův seznam.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nově zpřístupněném archivu se svědectvím dvaapadesáti tisíců lidí, kteří přežili holocaust, mluvil na Rádiu Česko ředitel Ústavu formální a aplikované lingvistiky Jan Hajič.

"Když režisér Spielberg v Polsku natáčel film Schindlerův seznam, usoudil, že by bylo záhodno zaznamenat autentické výpovědi lidí, kteří holocaust zažili. Rozjel velikou akci, kdy v 56 zemích světa malé týmy natáčely s pamětníky rozhovory v jejich domácím prostředí," říká Hajič.

Výpovědi jsou neupravované

Přehrát

00:00 / 00:00

O unikátním archivu výpovědí o holocaustu mluvil na Radiožurnálu dokumentarista a spolupracovník americké Nadace Šoa Martin Šmok.

V archivu jsou výpovědi 52 tisíc svědků holokaustu z 56 zemí a ve 32 jazycích.

"Výpovědi jsou zachovány v naprosto neupravované podobě, tedy bez titulků, s chybami nebo padajícími světly. Nicméně pomocí systému klíčových slov lze v interview vyhledávat určité momenty. V českém jazyce je okolo šesti set záznamů, stejný počet je i ve slovenském jazyce," informuje dokumentarista a spolupracovník americké Nadace Šoa Martin Šmok.

"Přístup je zcela veřejný na Matematicko-fyzikální fakultě, rádikaždému ukážeme, jak s materiály pracovat. Očekáváme zájem od historiků, lékařů, psychologů a dalších," dodává jeden z tvůrců archivu Jan Hajič.

"Zatím je zde místo pro dvanáct lidí u šesti terminálů. Proto je dobré se předem objednat," doplňuje Šmok.

Míst, odkud je archiv přístupný je celkem 26, v Evropě jsou pouze tři, nyní včetně Prahy.

Dana Votýpková, Veronika Sedláčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme