Počet cizinců se u nás za poslední léta zdvojnásobil

Počet cizinců žijících v Česku se za uplynulých dvanáct let zdvojnásobil. Od roku 1993 se počet cizinců v Česku dokonce zpětinásobil. V současnosti se jedná o víc než čtyři procenta celkové populace, což je zhruba 430 tisíc lidí. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cizinci v Česku

Cizinci v Česku | Foto: Správa uprchlických zařízení

Od vzniku samostatné České republiky u nás cizinců přibývá, i když jich pořád není tolik, jako třeba v Lucembursku nebo v sousedním Rakousku.

"Zcela jistě se ale dá čekat, že u nás cizinců ještě přibude, vzhledem k tomu, že naše demokracie je ještě mladá. Samozřejmě pokud nenastane nějaká nepříznivá a hrozná restriktivní politika, kdy odmítneme přijmout další cizince," říká socioložka Michaela Vojtková ze Sociologického ústavu Akademie věd.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cizincích v České republice mluvila na Radiožurnálu socioložka Michaela Vojtková ze Sociologického ústavu Akademie věd.

"Vzhledem k tomu, že Český statistický úřad pracuje s oficiálními čísli, tedy se zdokumentovanými cizinci, je velice pravděpodobné, že u nás žije cizinců o mnoho víc, když se do toho započtou i ti nelegálně či poloilegálně žijící cizinci. Podle našich odhadů by to mohlo být až o čtvrtinu víc. V tom případě by byl podíl na celkovém počtu obyvatel České republiky tvořen cizinci ze šesti procent," pokračuje socioložka Vojtková.

Podle ní nám zatím nehrozí žádný kulturní střet mezi většinovou českou populací a cizinci, jako se tomu děje v některých západoevropských státech:

"Cizinci, žijící v České republice, jsou nám kulturně velice blízcí. Tedy samozřejmě kromě Vietnamců. Například Ukrajinci, kteří tvoří 30 procent ze všech cizinců, mají podobné hodnoty, reprodukční chování. Podíl cizinců je tedy u nás jiný, než například v některých západoevropských státech, kde velké procento cizinců tvoří muslimové. Nemáme tedy problémy, jako třeba ve Švýcarsku s minarety."

Veronika Sedláčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme