Soud se zastal nájemníka, kterému vadily kamery v domě

Pravidla, za nichž je možné nainstalovat do domu bezpečnostní kamery, jsou o něco přesnější. Meze, v jakých je možné ještě zasáhnout do soukromí nájemníků, nastavil brněnský krajský soud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bezpečnostní kamera

bezpečnostní kamera | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle pravomocného rozsudku, který má Radiožurnál k dispozici, se zastal nájemníka ve sporu s vlastníkem. Soudce Michal Ryška žalobě vyhověl a nařídil kameru odmontovat.

Podle něj představuje nepřijatelný zásah do soukromí, se kterým by museli souhlasit všichni, kdo v domě bydlí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soudce Michal Ryška o ochraně soukromí v domě

"V domě existují dva základní okruhy prostor. Jednak se jedná o prostory, v nichž v podstatě ta ochrana soukromí je zcela zanedbatelná - typicky se jedná o monitorování půdních či sklepních prostor."

"Na druhou stranu jsou ovšem v domě prostory, v nichž je možno pohyb osob monitorovat a získávat tak nejrůznější informace o soukromém životě obyvatel domu, o tom, kdy, s kým, v jakém stavu do domu přicházejí, odcházejí a podobně," řekl Radiožurnálu soudce Ryška.

Kameru do domu nainstalovali vlastníci údajně kvůli ochraně majetku. V takovém případě ale má právo na soukromí přednost. Ochranu majetku totiž bylo možné zajistit jinak, způsobem, který by soukromí obyvatel domu neohrožoval.

Marika Táborská, Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme