Kabinet nepodpořil návrh umožňující kontroly domácích kotlů

Inspekce kontrolující čím topí domácnosti, by neměly moci vstoupit do domu. Tak se k návrhu Moravskoslezského kraje, který se změnou kontroly domácích topenišť počítal, postavila vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kouřící komíny

kouřící komíny | Foto: Marián Vojtek

Podle vedení Moravskoslezského kraje by kontroly přímo v kotelnách domů i bez souhlasu majitele byly účinnější než současná praxe.

Ministři ale s tímto postupem nesouhlasí. Podle premiéra Jana Fischera kontroloři nesmí narušovat soukromí majitelů domů, vláda tak návrh zamítla. Novelu teď dostanou na stůl zákonodárci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ochraně ovzduší diskutovali v Ozvěnách dne Radiožurnálu Jaroslav Palas a Vendula Krčmářová

Pro hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase je rozhodnutí vlády ,určitým' zklamáním. Řekl to v Ozvěnách dne Radiožurnálu.

"Protože my tady na severní Moravě, v Moravskoslezském kraji žijeme v jedné plynové komoře, především na Ostravsku, a myslíme si, že je potřebné nějakým způsobem situaci řešit."

Vendula Krčmářová, vedoucí pobočky Arniky v Ostravě, potvrdila, že domácí topeniště jsou významným zdrojem znečištění ovzduší na severu Moravy. Na znečištění se podle dostupných údajů podílejí až z jedné třetiny.

"Je pravda, že se lidé na nás často obracejí s případy, jak řešit situaci, kdy například soused spaluje něco, co nemá, a je následně obtěžuje kouř. Nicméně je nutné upozornit, že situace v Moravskoslezském kraji vyžaduje komplexní řešení, a to nejen lokálních topenišť, ale především velkých průmyslových zdrojů," řekla Krčmářová v Ozvěnách dne Radiožurnálu.

Návrh na to, aby úředníci mohli vstupovat do domů a kontrolovat, čím lidé topí, bez ohledu na zamítavé stanovisko vlády projedná sněmovna. Hejtman Palas je přesvědčen, že když poslancům náležitě vysvětlí svůj záměr, má novela šanci projít.

Marika Táborská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme