Ptákem letošního roku je kukačka obecná

Ornitologové dnes zvolili Ptáka roku. Je jím kukačka obecná. Takové ocenění nezískává opeřenec coby status nejoblíbenějšího, ale naopak jako připomínku, že je ve svém výskytu velmi ohrožený. Ptáka roku už dvacet let vyhlašuje Česká ornitologická společnost, která tím chce upozornit na problémy vybraného druhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kukačka v hnízdě rákosníka

Kukačka v hnízdě rákosníka

Důvodem, proč si ornitologové vybrali právě kukačku obecnou, je mimo jiné jejich rapidní úbytek. V posledních patnácti letech se totiž počet kukaček snížil skoro na polovinu. Přesné příčiny úbytku ornitologové neznají. Mohou se pouze domnívat, že vliv můžou mít třeba změny podmínek na afrických zimovištích či zesílení zemědělství ve střední Evropě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ornitolog Zdeněk Vermouzek hovoří o problémech kukačky obecné

Česká ornitologická společnost by ráda do pozorování kukaček zapojila veřejnost a to především děti. Připravila proto projekt Jaro ožívá - Spring alive, do kterého se mohou zájemci zapojit na internetových stránkách www.springalive.net. Nadšení ornitologové z řad laiků zde mohou nejen zveřejňovat svá vlastní pozorování, ale i sledovat pohyb jednotlivých druhů na mapě.

Žluťásek barvoměnný už vyhynul

Rychle ubývá i jiných živočišných druhů a lidé často - třeba jako v případě kukačky - vlastně nevědí proč. V posledních hodinách proletěla agenturami zpráva, že definitivně vyhynul Žluťásek barvoměnný - motýl, který se v Česku hojně vyskytoval ještě před deseti lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zoolog Evžen Kůs byl hostem pořadu Stalo se dnes

Důvodů, proč z české přírody mizí celé živočišné druhy, je podle zoologa Evžena Kůse řada, jak upozornil v pořadu Stalo se dnes.

"Vždycky je to spojeno, protože každý ten ekosystém, každý ten biotop je tvořen spoustou viditelných i neviditelných vazeb. Ale většinou tady u nás v Evropě je to vliv člověka, postupující urbanizace i změny v zemědělské výrobě. Takže těch vlivů je spousta."

Marika Táborská, Zuzana Walterová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme