Pokud poslanci odloží státní maturity, ministryně odstoupí

Výběrové řízení na státní maturity vyhrála firma Logica Czech Republic. Na příštích pět let tak společnost zajistí digitalizaci a logistiku zkoušek za tři sta milionů korun. Odklad maturit pod státní taktovkou podle ministryně školství Miroslavy Kopicové nehrozí, vše běží podle harmonogramu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Fischer a Miroslava Kopicová v Poslanecké sněmovně

Jan Fischer a Miroslava Kopicová v Poslanecké sněmovně | Foto: Tomáš Adamec

Jednotné maturity ale kritizují někteří poslanci například z řad ČSSD a Strany zelených. Státní maturity se tak zřejmě stanou součástí předvolebního boje.

"Volby se blíží, tak zřejmě různých návrhů bude ještě hodně. Ale myslím si, že i se sociální demokracií najdeme nějakou cestu. Neumím si představit, že by trvala na tom, abychom maturity zastavili ve chvíli, kdy je opřena zákonem, který byl zpracován sociálními demokraty," řekla Kopicová.

Pokud poslanci odhlasují odklad nebo zrušení státních maturit, ministryně školství odstoupí. "Považuji to za tak důležitou věc pro školství, že bych nechtěla být spojena s tím, co bude ve školství následovat. Odklad je zrušení, pro mě je to totéž," řekla Kopicová.

Evropský projekt už se za jejího působení jednou měnil. "Ale my ho nemůžeme dále natahovat, protože evropské peníze by propadly a celá mašinérie kolem toho by znamenala, že maturitám by byl konec," podotkla.

Maturity kritizují i učitelé

Státní maturity kritizují i učitelé a ředitelé středních škol a gymnázií. Spokojeni nejsou s jejich přípravou. Kritizují hlavně školení pedagogů k maturitám.

Státní maturita není v Evropě výjimkou, má ji například Polsko nebo Slovensko. České ministerstvo školství si od zavedení jednotné zkoušky slibuje, že bude jasné, jakou váhu má středoškolský diplom. Doposud totiž u nás neexistuje srovnání, jaké znalosti má gymnazista nebo učeň.

Navíc má jednotná zkouška napříště prověřovat spíše studentovu schopnost uvažovat, než jeho nabiflované znalosti.

Klára Bílá, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme