Archeologové už vědí, kde hledat hrob Anežky České

Hledání ostatků Anežky České nabralo nový směr. Archeologové už vědí, kde v pražském kostele u Haštala hledat možný hrob této světice. Leo Vrzal, který provedl georadarový průzkum a srovnávací měření, jednoznačně k odkrytí doporučil místo v oltářní části kostela, 40 centimetrů od podesty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostel sv. Haštala

Kostel sv. Haštala | Foto: Tomáš Adamec

Hrob svaté Anežky České se několik staletí považuje za ztracený. Existuje několik teorií o tom, kde by mohl být.

Přehrát

00:00 / 00:00

Objevem možného místa hrobu Anežky České se zabývala redaktorka Radiožurnálu Michaela Vetešková

Jedna z nich odkazuje ke kostelu u svatého Haštala - jednak proto, že v něm Anežka skládala řeholní slib, jednak proto, že je pár metrů od Anežského kláštera.

"Pan Vrzal se již v minulosti zmiňoval, že možná tady toto místo může něco naznačovat," řekl už dříve Českému rozhlasu farář týnské farnosti Vladimír Kellnar.

Podle něj v nejbližších dnech archeologové odkryjí v kostele dvě místa a definitivně potvrdí nebo vyvrátí spekulace o místě posledního odpočinku české světice.

"Protože bychom rádi předešli dalším spekulacím, a ty se vyloučí jedině empirickým archeologickým výzkumem na obou místech, který něco buď prokáže, nebo naopak něco vyloučí," dodal Kellnar.

Hrob se může skrývat vlevo od oltáře

Jedno z místo teď ale Leo Vrzal, majitel firmy, která v kostele mohla provádět georadarový průzkum i referenční měření, nově označil. A právě to archeologové mají odkrýt.

"Oponentní metodou se nám potvrdily prvé výsledky z radaru a skutečně jsme osvědčili, že zhruba 30 až 40 centimetrů pod původní dlažbou se nachází deska, která má rozměry 170 centimetrů na délku a 100 centimetrů na šířku při síle 15 centimetrů, což odpovídá náhrobní desce," potvrdil Vrzal.

Pod touto deskou je podle Vrzala dutina, ve které by mohly být ostatky české světice, berla abatyše a pečetidlo svaté Anežky. Místo se nachází na levé straně od podesty.

"Když jsem celu tuto záležitost diskutoval se svými přáteli, nejlepšími geofyziky Ruska, tak mi bylo řečeno, že je to velmi zajímavý nález a skutečně stojí za archeologické odkrytí. Obdobným způsobem dokonce nalezli v ruském chrámu ostatky Petra Velikého," dodal Vrzal.

Pravdu ukáže až archeologický průzkum

Vrzalova firma už dříve u Haštala průzkum prováděla a vyloučila, že by případný hrob svaté Anežky mohl být v původně předpokládaném místě podesty.

"Zatím jsem hovořil jen o náhrobní desce, ale pod touto náhrobní deskou zhruba 70 až 80 centimetrů níže se skutečně nachází objekt přibližných parametrů, který byl hledán. To znamená objekt o rozměrech přibližně 50 na 50 a výšce asi 30 až 40 centimetrů. Jestli jsou v ní ostatky, je tam berla abatyše, pečetidlo, to nemůžeme potvrdit, protože teprve archeologický průzkum nám může dát výslednou zprávu," vysvětlil Vrzal.

Právě užití druhé srovnávací metody při georadarovém průzkumu doporučují i jiní odborníci. "Radar se pro archeologické účely používá naprosto běžně, ale jedna metoda je málo, protože každou věc je potřeba ověřit ještě jinou geofyzikální metodou," připomíná Vrzalův kolega z firmy G-Impuls Dušan Dostál.

Až odkrytí místa a další prozkoumání podle něj skutečně potvrdí, co se v tom označeném místě skrývá. "Možností, co to může být, je téměř nekonečně. Čili my si musíme říct, co hledáme, v jaké hloubce to hledáme, a na to se zaměříme. My můžeme pouze zjistit, že tam je nějaká nehomogenita," vysvětlil Dostál.

Hrob svaté Anežky se v kostele nenašel ani při rozsáhlém archeologickém průzkumu, který tu odborníci dělali před 30 lety. Kostel svatého Haštala je sedmým rokem uzavřený, v roce 2002 jej poničila povodeň. Rekonstrukce je ve druhé fázi, kdy odborníci opravují interiér.

Martin Hromádka, Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme