Ve sněmovně se má mluvit o údajné korupci v kauze gripenů

Poslance čekají další dvě mimořádé schůze. Obě iniciovala ODS. Hlavním tématem bude zřejmě zpráva o údajné korupci v kauze chystaného nákupu letounů Jas-39 Gripen. Podle občanských demokratů se objevila nová fakta, která by měla sněmovna projednat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nadzvukový letoun JAS-39 Gripen

Nadzvukový letoun JAS-39 Gripen | Foto: Ministerstvo obrany ČR

Poslanci se v úterý na první mimořádné schůzi sněmovny, iniciované levicí, nedostali k hlasování o žádném zákonu. Diskutovali bezmála 7 hodin jen o vládním protikorupčním balíčku. ODS tak uspěla se 'zdržovací' taktikou a na levicové návrhy, které by podle kritiků zvýšily rozpočtový schodek vůbec nedošlo.

ČSSD přirovnala postup občanských demokratů ke sládkovcům, kteří kdysi obstrukcemi ve sněmovně prosluli. Kdy bude tato mimořádná schůze pokračovat, není jasné. Na dnes jsou svolány další dvě, tentokrát z podnětu ODS. V programu první z nich, která má začít v devět ráno, jsou nekonfliktní první čtení vládních návrhů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o mimořádném jednání Poslanecké sněmovny připravila redaktorka Rádia Česko Milada Richterová.

Bouřlivější debatu zato nelze vyloučit při následující schůzi, například při zprávě ministra vnitra, policejního prezidenta, ministryně spravedlnosti a nejvyšší státní zástupkyně o vyšetřování korupce při nákupu a pronájmu letounů Gripen.

"Je to závažná otázka. Jde o 20 miliard korun daňových poplatníků v případě pronájmu, dokonce 60 miliard korun měli zaplatit daňoví poplatníci v případě, že by došlo v roce 2002 ke koupi těchto letounů. Před několika dny britský protikorupční úřad konstatoval, že v této věci došlo v České republice ke korupci. To, že bylo zrušeno další šetření, plynulo z tzv. mimosoudní dohody, ve které se British airplane přiznala ke spáchání jiných kroků a zaplatila rekordní pokutu ve výši 8,6 miliardy korun," vysvětlil místopředseda ODS Petr Nečas.

"Jsem přesvědčen, že Česká republika nemůže tuto věc zamést pod stůl. Je ve veřejném zájmu, abychom se touto věcí zabývali, protože pokud konstatuje renomovaná zahraniční autorita, že tady došlo ke korupci, tak se musíme tázat, jak to že před několika týdny bylo odloženo vyšetřování tohoto kroku v České republice," dodal Nečas.

ČSSD se vyšetřování korupční kauzy nebojí

Sociální demokraté odmítají názor ODS, že mají ze zprávy o vyšetřování korupce při nákupu a pronájmu letounů gripen strach. Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky ani nebudou blokovat schválení dvou programů mimořádných schůzí, které iniciovala ODS. Tedy ani jednání o případu Gripen.

"Už minulý týden jsme navrhovali, aby se tento program zařadil na program poslanecké sněmovny a byla to ODS, která to znemožnila. My už jsme deklarovali, že podpoříme obě schůze poslanecké sněmovny, protože náš klub má zájem na tom, aby poslanecká sněmovna pracovala. Nemáme zájem na žádných obstrukcích a jsme připraveni umožnit i členům vlády, aby zde vystoupili a informovali o tom, jak vypadá vyšetřování, které se týká nebo by se mohlo týkat kauzy gripeny," řekl Sobotka.

Sociálním demokratům se zatím nepodařilo ve sněmovně projednat čtyři své priorit, mezi které patří i vrácení mateřské na loňskou úroveň. Sobotka ale uvedl, že se tento bod dostane na řadu v pátek: "Nám se podařilo prosadit, aby se o dorovnání peněžité pomoci v mateřství hlasovalo v pátek od devíti hodin jako o prvním bodu. Pokud jde o nemocenskou,zaměstnanecké benefity a mimořádný příspěvek k důchodu, to co se nestihne tento týden, tak v pátek rozhodneme o tom, zda-li budeme svolávat a kdy případné další mimořádné schůze Poslanecké sněmovny k těmto prioritám."

KSČM mimořádné jednání nepodpoří

Program dvou mimořádných schůzí sněmovny, o jejichž svolání požádala ODS, rozhodně nepodpoří komunisté. "Protože tato schůze má body, které už byly projednány a tam se nedá program měnit. Navíc gripeny jsou řádně zařazeny na přerušenou 67. schůzi, kdy ODS zavinila, že tento bod nebyl projednán," odůvodnil svůj postoj předseda KSČM Vojtěch Filip.

Naopak ostatní poslanci nevidí v projednání informací k okolnostem nákupu a pronájmu letounů gripen problém. Například ani místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

"Já myslím, že pokud existují jakékoliv pochybnosti, nechť padnou dotazy, nechť kompetentní lidé odpoví. Existují-li jakékoliv indicie, ať se prošetří. To je jediné, co se k tomu dá říci. Pokud tento požadavek byl, aby se to ve sněmovně diskutovalo, tak já jsem to podpořil, nicméně bych byl velice nerad, kdyby se politizovalo vyšetřování orgánů činných v trestním řízení. To vždycky bývá velmi nebezpečné a velmi dvojsečné."

Mnozí poslanci zároveň připouštějí, že se debata i o tomto bodu může za přítomnosti televizních kamer zvrtnout v dlouhé diskusní příspěvky bez hmatatelného výsledku.

Gripeny šetřila police dvakrát

Protikorupční policie se kauzou vojenských stíhaček gripen zabývala už dvakrát. Obvinění ale nepadlo ani v jednom případě. Poprvé to bylo před třemi lety, kdy švédská televize odvysílala reportáž zpochybňující průhlednost výběru gripenů u nás.

Čeští politici se teď ke kauze vrací poté, co se o rakouského obchodníka -lobbistu, který měl úplatky zprostředkovat, zajímaly britské úřady. Navíc v roce 2015 vyprší desetiletý pronájem gripenů.

Milan Kopp, Alžběta Havlová, Milada Richterová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme