Spor o pozemky na trase dálnice D11 spěje ke konci

Víc než 16 let nekonečných sporů o to, jestli znamená víc zájem státu nebo soukromé vlastnictví, je možná u konce. Stát nabídl majitelce pozemků na trase dálnice D11 přes Hradec Králové Ludmile Havránkové dohodu, ke které se farmářka staví vstřícně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dálnice D 11

dálnice D 11 | Foto: www.rsd.cz

Původně se mluvilo o tom, že paní Havránková dostane 250 hektarů, teď jí bude nabídnuto do dlouhodobého pronájmu 130 hektarů.

"Stát nepřevádí pozemky přímo do majetku, ale nabízí dlouhodobý pronájem, aby farmářka na těchto pozemcích mohla hospodařit. Ona vždycky tvrdila, že jí nejde o peníze, ale o to, aby mohla hospodařit, takže jsme jí vyšli vstříc," řekl vládní zmocněnec pro výstavbu D11 a R35 Ivo Toman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vládní zmocněnec pro výstavbu D11 a R35 Ivo Toman na Rádiu Česko

S farmářkou se podle něj poprvé v historii jednalo jasně a transparentně a nikoli z pozice síly. Veřejnost i vláda dostávaly přesné informace. Toman věří, že už vše dobře dopadne.

"Nemám žádné signály, že by mělo dojít k nějaké výraznější komplikaci. Poprvé se sejdeme zítra na úřadu vlády. Budeme s právníka a zástupci pozemkového fondu jednat, aby v budoucnu nemohlo dojít k nějakým problémům," uvedl Toman.

Vládní zmocněnec věří, že se vše stihne ukončit ještě do květnových voleb. "Všichni účastníci sporu už jsou tak unaveni, že je potřeba udělat tečku a dálnici dokončit," uzavřel Toman.

Dálnice D11 má spolu s rychlostní silnicí R 35 zásadní význam pro dopravu v Česku. Po dokončení by mohla odlehčit přetížené dálnici z Prahy do Brna.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme