Íránské úřady se chystají na další protivládní nepokoje

Teheránské úřady v obavách z nepokojů stahují z ulic plastové popelnice. Na zítřek totiž připadá 31. výročí svržení monarchie islámskou revolucí. Oficiální svátek se ale opět chystají využít také odpůrci režimu, kteří průběžně demonstrují už od loňských prezidentských voleb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prorežimní demonstrace v Íránu.

Prorežimní demonstrace v Íránu. | Zdroj: ČTK

Jedním z opatření, kterými chtějí úřady čelit násilným demonstracím, je odstranění plastových kontejnerů, které v ulicích nahrazují plechové popelnice. Ty totiž není možné zapálit, jak to demonstranti často dělali v uplynulých měsících. Hořící kontejnery používali jako barikády při střetech s policií a provládními milicemi.

Jak západní novináře informují obyvatelé íránské metropole, úřady také instalují desítky ampliónů, patrně ve snaze přehlušit zítra skandování demonstrantů oficiálními slogany.

Vláda loni v červnu zakázala demonstrace hned poté, co začaly jako reakce na vítězství Mahmúda Ahmadínežáda v prezidentských volbách. Odpůrci režimu od té doby využívají k demonstracím příležitosti, kdy lidi do ulic svolává samotná vláda. Tedy při náboženských svátcích a oficiálních výročích Islámské republiky.

Břetislav Tureček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme