Nový sníh komplikuje dopravu

Čerstvě napadaný sníh komplikuje dopravu na mnoha místech republiky. Hlavní tahy jsou průjezdné, na silnicích nižších tříd jsou ale často sněhové jazyky nebo námraza. Do horských oblastí by se měli řidiči vydávat jen se zimní výbavou, tedy zimními pneumatikami případně řetězy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněhové pluhy se v těchto dnech nezastaví

Sněhové pluhy se v těchto dnech nezastaví | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Policie dnes řeší řadu drobných nehod. Silnice jsou s opatrností sjízdné, i na hlavních tazích ale stále leží rozbředlý sníh. Místy se tvoří sněhové jazyky a je snížená viditelnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sněhovou situaci popsal v Ozvěnách dne reportér an Herget

Kalamita na Rychnovsku

Nejvíce sněžilo na jihozápadě Čech, kde napadlo kolem deseti centimetrů sněhu. Na jihočeských vozovkách ráno uvízly kamiony. V netřebickém kopci se je už podařilo vyprostit, stejně jako ty u Podolského mostu nebo v kopci nad Blažejovicemi na trase Volary-Prachatice.

Silničáři na Rychnovsku vyhlásili kalamitu. Ve Středních Čechách nemůže kvůli špatnému počasí létat vrtulník záchranné služby, lékaři tak musí pacienty v těžkém stavu dopravovat do nemocnic jen sanitkami. Jedním z případů, kdy vrtulník nemohl přiletět, byla nehoda traktoru a osobního auta ve Vranově na Benešovsku, kde se dopoledne těžce zranil řidič osobního vozu.

Těžkosti s kamiony

Na Vysočině mají silničáři problémy s kamiony. Maďarský šofér například uvíznul asi půl kilometru před Štěpkovem na Třebíčsku. Osobní auta a autobusy kolem s opatrností projedou, nákladní vozy by se tomuto místu měli ale raději vyhnout. Silničáři jsou tam na nohou od půl druhé. V terénu je 126 sypačů a dvacet jedna traktorů s radlicemi.

Silnice prvních tříd na Jihlavsku a Žďársku jsou prohrnuté, na Třebíčsku, Brodsku a Pelhřimovsku jsou stále pokryté rozbředlým sněhem a než je silničáři uklidí, měli by na nich jezdit šoféři se zvýšenou opatrností. Silnice II. a III. tříd jsou zledovatělé a jsou na nich vyjeté koleje.

Sněžit má dál

Sněžit bude i během dne, říká meteorolog Jan Havelka: "Dnes bude opět zataženo s občasným sněžením a během dne by mělo spadnout dalších 1 až 8 cm sněhu. Rozfouká se nám čerstvý severovýchodní až severní vítr, který bude mít rychlost 4 až 8 metrů za sekundu, místy s nárazy kolem 15 metrů a bude k večeru postupně slábnout. Proto to upozornění, že se místy budou tvořit sněhové jazyky, ve vyšších polohách i závěje," zdůraznil Havelka. Přečtěte si podrobnou předpověď počasí.

Meteorologové proto doporučují řidičům opatrnou jízdu, na cesty do vyšších poloh sněhové řetězy.

Aktuální informace o dopravní situaci můžete zjišťovat na speciální stránce našeho webu.

Milan Kopp, Kateřina Causidisová, Jan Herget, Lucie Kubíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme