Novým českým arcibiskupem by mohl být Dominik Duka

Vatikán by v poledne mohl oznámit jméno příštího pražského arcibiskupa a českého primase. Nástupcem kardinála Miroslava Vlka by se podle neoficiálních informací mohl stát královéhradecký biskup Dominik Duka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dominik Duka

Dominik Duka | Zdroj: ČTK

O sobotním termínu se začalo spekulovat poté, co prezident Václav Klaus v pátek přijal vatikánského velvyslance Diega Causera. Schůzka měla pravděpodobně jediný důvod - domluvit se na nástupci kardinála Miloslava Vlka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí náboženského vysílání Českého Rozhlasu, Daniel Raus, představuje možného budoucího primase.

Současný pražský arcibiskup a český primas ve své funkci končí. Českým primasem je od roku 1991 a patří mezi deset nejdéle sloužících pražských arcibiskupů.

Podle vedoucího redakce náboženského vysílání Českého rozhlasu Daniela Rause je Dukova volba s největší pravděpodobností jistá. Jeho nezvolení dává Raus jen desetinu procenta.

Jak připomněl, šestašedesátiletý Duka má za sebou zajímavé životní osudy. Za komunismu působil v neoficiální církvi, takzvané 'Podzemní církvi'.

"Prošel si vojnou i tvrdým zaměstnáním. Dvacet let byl zaměstnán ve Škodovce. Takže jako duchovní není odtržen od svých oveček, které žijí běžným životem. To je jeho přednost," uvedl Raus.

Dominik Duka dokonce byl dokonce za komunistického režimu vězněn. Ve vězení se setkal s prezidentem Václavem Havlem, který zde zrovna psal své Dopisy Olze. Havel sám se nedávno vyjádřil, že Duka mu byl při psaní důležitou inspirací.

Udržuje dobré vztahy s politiky

Podle Daniela Rause lze Dukovi k dobru připsat i to, že udržuje dobré vztahy s politiky. Jako jeden z mála si rozumí jak s Václavem Havlem, tak s Václavem Klausem.

Výraznější změnu pro české katolíky by ale jeho případné zvolení nepřineslo. Snad jen ve stylu práce. "Duka je daleko diplomatičtější. Není to typ Mistra Jana Husa, který by pro pravdu zemřel na hranici, ale typ diplomatický. Je dobrý ve vztahu s politiky, ale i v komunikaci se světskou společností. Ta totiž slyší spíše na argumenty, než na nezpochybnitelná dogmata, " říká Raus.

Jana Zemanová, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme