Starosta Žabovřesk si prý řekl o čtyři miliony

Kvůli údajné korupci na radnici v Brně-Žabovřeskách policie zadržela nejméně dva lidi. Po starostovi Aleši Kvapilovi, který měl kandidovat do sněmovny za ODS, také bývalého dlouholetého tajemníka Brna-střed Radovana Novotného. Podle občanských demokratů si Kvapil pravděpodobně řekl o čtyřmilionový úplatek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úplatek

Úplatek | Foto: Rádio Praha

Kvapil a Novotný se znají jako dva vlivní členové brněnské ODS. Podle původních informací ČTK si policie z radnice odvedla i úředníka majetkového a bytového odboru Petra Liškutina. Jeho dcera ale tuto informaci vyvrátila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radní Brna-Žabovřesk za Stranu zelených, Martin Benášek, vyjadřuje názor své strany k zatčení starosty.

Osmačtyřicetihodinová lhůta, po níž nemohou vyšetřovatelé zadržené držet v cele bez souhlasu soudu, uplyne u Kvapila v sobotu. Městský soud v Brně by tak zřejmě v sobotu dopoledne měl rozhodovat o návrhu na vzetí do vazby.

Zástupci firmy, které si starosta řekl o úplatek, se podobně jako policie odmítají k případu vyjádřit.

Zastupitele Žabovřesk za Stranu zelených Martina Benáčka zatčení starosty Kvapila nepřekvapilo: "My jsme jako strana už v minulosti kritizovali poměry na radnici a to třeba kvůli půlmilionové dotaci basketbalového klubu na základě půlstránkové nekonkrétní žádosti."

Benáček soudí, že k podobným korupčním jednáním docházelo častěji. Důvodem je podle něj velký tlak devoloperů, protože Žabovřesky jsou poměrně vyhledávanou lokalitou: "Plánuje se například výstavba asi 71 metrů vysokého výškového domu v poměrně zastavěné oblasti. Odpor občanů je velký, a proto se developeři snaží přesvědčovat různými cestami."

Strana zelených uvažuje, že by navrhla radnici udělat audit zakázek, aby nedocházelo k tomuto jednání v jiných případech.

Jana Zemanová, Jan Richter, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme