Vatikán možná oznámí jméno nástupce kardinála Vlka

Vatikán by v poledne mohl oznámit jméno příštího pražského arcibiskupa a českého primase. Nástupcem kardinála Miroslava Vlka by se podle neoficiálních informací mohl stát královéhradecký biskup Dominik Duka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dominik Duka

Dominik Duka | Zdroj: ČTK

O sobotním termínu se začalo spekulovat poté, co prezident Václav Klaus v pátek přijal vatikánského velvyslance Diega Causera. Schůzka měla pravděpodobně jediný důvod - domluvit se na nástupci kardinála Miloslava Vlka.

Odcházející kardinál Miloslav Vlk na začátku února uklidňoval, že proces výběru jeho nástupce probíhá normálně. Prodlení prý může mít i celkem prosté důvody: jmenování je v celosvětovém měřítku mnoho a některá jsou urgentnější a aktuálnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

Religionista Martin Chadima ve vysílání Rádia Česko

Jako vhodný termín k oznámení Vlkova nástupce se uváděla už loňská zářijová návštěva papeže Benedikta XVI. v Česku i listopadová data související s oslavami 20 let od pádu komunismu. Nejvíc se ovšem sázelo na církevní svátek Zjevení Páně, tedy Tři krále 6. ledna. Dalšími zmiňovanými termíny byla první únorová sobota, Velikonoce, ale také až květnové datum Vlkových narozenin.

Znalci církevních poměrů tvrdí, že vše ukazuje na to, že nový pražský arcibiskup se hledá obtížně. I proto, že nový arcibiskup pražský a primas český bude muset řešit odkládané majetkové vyrovnání mezi církví a státem i uzavření česko-vatikánské smlouvy.

Dobrý diplomat

Podle religionisty Martina Chadimy by měl by být nový arcibiskup především dobrý diplomat. "Měl by být i politicky korektní, určitě se bude snažit co nejméně konfliktním způsobem dořešit všechny otevřené otázky včetně těch majetkových," řekl Chadima.

Šestašedesátiletý Duka má za sebou zajímavé životní osudy. Za komunismu působil v neoficiální, takzvané 'Podzemní církvi'. Prošel si vojnou i tvrdým zaměstnáním v továrně.

Za komunistického režimu byl Duka i vězněn. V současné době si udržuje dobré vztahy s politiky. Jako jeden z mála si rozumí jak s Václavem Havlem, tak s Václavem Klausem.

Igor Maňour, Patricie Polanská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme