Soud poslal muže stíhané za korupci v Žabovřeskách do vazby

Dvojice mužů, stíhaných za korupci v Brně-Žabovřeskách, jde do vazby. Rozhodl o tom brněnský okresní soud. Jména mužů ale neuvedl, pouze řekl, že jde o zastupitele Žabovřesk a jeho známého.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úplatek

Úplatek | Foto: Rádio Praha

Patrně se jedná o tamního starostu Aleše Kvapila a jeho přítele Radovana Novotného. Oba patří k vlivným členům brněnské ODS. Podle neoficiálních informací si měl Kvapil říct investorům stavby multifunkčního domu s hotelem Sonocentrum o čtyři miliony korun. Novotný měl převzít milion korun jako zálohu na tuto částku. Podnikatelé ale vše oznámili vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci. Teď oběma hrozí až dvanáct let vězení.

"Byli obviněni ze spáchání trestného činu přijetí úplatku a dále z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Oba obvinění byli vzati do vazby. K vlastnímu popisu skutku se s ohledem na počáteční stádium trestního řízení vyjadřovat nebudeme. Nicméně mohu potvrdit, že za toto jednání jim hrozí trest odnětí svobody v délce pět až dvanáct roků," řekl krajský státní zástupce Hynek Olma.

Podle něj bylo důvodem uvalení vazby to, že by oba obvinění mohli na svobodě ovlivňovat svědky.

Zastupitele Žabovřesk za Stranu zelených Martina Benáčka zatčení starosty Kvapila nepřekvapilo. "My jsme jako strana už v minulosti kritizovali poměry na radnici a to třeba kvůli půlmilionové dotaci basketbalového klubu na základě půlstránkové nekonkrétní žádosti."

Benáček soudí, že k podobným korupčním jednáním docházelo častěji. Důvodem je podle něj velký tlak devoloperů, protože Žabovřesky jsou poměrně vyhledávanou lokalitou.

"Plánuje se například výstavba asi 71 metrů vysokého výškového domu v poměrně zastavěné oblasti. Odpor občanů je velký a proto se developeři snaží přesvědčovat různými cestami."

Igor Maňour, Vlasta Gajdošíková, Petr Medek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme