Nový systém umožní lépe hlídat ovzduší v Moravskoslezském kraji

Zhoršené ovzduší komplikuje život obyvatel Moravskoslezského kraje už několik týdnů. Momentálně koncentrace polétavého prachu překračují limity místy i dvojnásobně. Zdravotní ústav v Ostravě přitom v těchto dnech spouští doplňkový informační systém, který má znečištění lépe pohlídat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: stock exchange

Například 25. ledna dosáhla v Třinci průměrná 24 hodinová koncentrace polétavého prachu v ovzduší 430 mikrogramů na metr krychlový. Denní limit 50 mikrogramů byl překročen téměř devětkrát.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém informačním systému na sledování ovzduší hovořil na Rádiu Česko Jiří Bílek ze Zdravotního ústavu v Ostravě

O dva dny později Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal signál regulace pro znečišťovatele, aby omezili na nezbytně nutnou míru své výrobní procesy.

Zvýšená koncentrace polétavého prachu v ovzduší trápí obyvatele Moravskoslezského kraje i nadále. Po víkendovém zlepšení hlásí meteorologové překročený imisní limit na dvanácti z celkem patnácti měřících stanic, které má k dispozici.

Systém zmapuje 'bílá místa'

Nový informační systém má podle Jiřího Bílka z ostravského zdravotního ústavu doplnit stávající pevné stanice ČHMÚ o místa, která dlouhodobě monitorována nejsou.

"Jsou to zejména místa, kde je průmyslové znečištění intenzivnější nebo kde je důvod posuzovat větší skupinu lidí, která žije v oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší," vysvětlil Bílek.

Jak dodal, systém slouží nejen odborníkům, ale i veřejnosti: "Občané se nás často ptají, že chtějí koupit nemovitost, chtějí se někam přestěhovat, a informace o oblasti jsou kusé nebo žádné. Systém poskytne informaci, jaké je to v dané lokalitě. Co se týče odborníků, data mohou sloužit pro územní plánování nebo rozhodování o budování nových zdrojů."

Informace z nového systému podle Bílka mohou mít význam i jako argument pro povinné snižování emisí v jednotlivých továrnách. "Dozvíme se znečištění i u látek, které se dříve běžně nesledovaly, třeba u dioxinů nebo u těžkých kovů, které jsou součástí průmyslového znečištění a kde dneska informací máme málo," popsal Bílek.

Martin Hromádka, Martina Mašková, Jaroslava Haladová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme