ČOI chce do dvou let zkontrolovat všechna solária v Česku

Všechna solária v Česku čekají kontroly. Oznámila to Česká obchodní inspekce (ČOI). Plošně by se tato zařízení měla prověřovat během letošního a příštího roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solárium (ilustrační foto)

Solárium (ilustrační foto) | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Inspekci podle ústřední ředitelky ČOI Jany Příhodové k plošné kontrole přesvědčila i měření z přelomu loňského září a října, kdy z jedenácti měřených solárií deset nesplnilo normy záření.

"Přestože jsme od našich posledních měření avizovali, že budeme provádět následné měření, tak musíme říct, že situace na trhu nás nepotěšila," uvedla Příhodová.

Do solárií budou inspektoři nadále chodit i opakovaně, aby se přišlo na to, jestli došlo k nápravě. "Naší ambicí je opravdu donutit provozovatele solárií k tomu, aby začali věnovat pozornost výrobkům, které provozují, a aby prokazovali lidem službu, jako mají," zdůraznila Příhodová.

Pokud provozovatelé nedostatky neodstraní, hrozí jim pokuta až do výše deseti milionů korun či zákaz provozu.

Solária zvyšují riziko rakoviny

Poslední kontrolou neprošla tři solária v Praze, Kolíně a Kladně a jedno solárium v Kralupech nad Vltavou. V jednom případě naměřené hodnoty překračovaly normu čtyřikrát.

Podle předsedkyně České akademie dermatovenerologie Jany Herzogové to není radostný výsledek, i když jde o malý počet kontrolovaných solárií.

"Solárium není nic jiného než ultrafialové záření. Dlouhodobá expozice může vést nejenom ke stárnutí kůže, ale zejména může být začátkem rozvoje kožního nádoru. Ví se, že u mladých jedinců může zvýšit riziko vzniku kožních nádorů v dospělosti až o 75 procent," upozornila Herzogová.

Pokud už někdo do solária chce chodit, měl by se nechat alespoň jednou za rok preventivně vyšetřit kožním lékařem, dodala.

Seznam nevyhovujících solárií:
Turbosolária Rodos, Praha 7
Ergoline, Praha 8
Solární studio Paprsek, Praha 4
Solární studio, Kladno
Lacinovka, Kladno
Fitsport-K, Kralupy nad Vltavou
Magical Sun, Kolín
Solárium Jaga, Kolín

(zdroj: Česká obchodní inspekce)

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme