Klíšťovou encefalitidou se loni nakazilo 816 lidí

Případů klíšťové encefalitidy přibývá. V loňském roce se tímto onemocněním, které přenášejí klíšťata, nakazilo 816 lidí. Dva z nich na následky onemocnění zemřeli. Aktuální čísla zveřejnil Státní zdravotní ústav.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klíště

Klíště | Foto: National Geographic

Encefalitida je akutní virové onemocnění, které postihuje nervovou tkáň. Podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Prymuly přitom může dojít k celé řadě komplikací. "Může jít o snížení mentální kapacity, paměťové problémy, různé obrny nebo svalové problémy," řekl Prymula.

Česká republika patří mezi země s největším výskytem klíšťové encefalitidy. Na nemoc neexistuje lék, jedinou účinnou ochranou je očkování. Potřeba jsou tři dávky, přičemž jedna vyjde asi na 600 korun. Očkovat se lze nechat celoročně, ale nejlepší je podle odborníků absolvovat první dávku v zimě.

Očkovat je možné kdykoli

"My už neuznáváme princip, kdy se říkalo musí se začít očkovat v chladných měsících, ještě než dojde k většímu výskytu klíšťat. Očkovat můžeme po celý rok, výhodnější je to ovšem v době, kdy není ohroženo naše zdraví expozicí klíštěte," vysvětlil Prymula.

"Doporučila bych to všem, kteří žijí v ohniscích klíšťové encefalitidy. A rozhodně starším lidem, kteří rádi houbaří nebo chodí do přírody," podotýká lékařka Jana Vlčková z Centra očkování a cestovní medicíny Fakultní nemocnice Olomouc.

Proočkovanost v Česku se pohybuje okolo 16-ti procent, přitom například v Rakousku je to 86 procent. Od devadesátých let v Česku počet případů klíšťové encefalitidy každoročně přibývá.

Igor Maňour, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme