Nejvyšší správní soud rozpustil Dělnickou stranu

Dělnická strana po dnešku nemůže působit na české politické scéně. Rozpustil ji Nejvyšší správní soud v Brně, který tak vyhověl návrhu vlády. Podle té je strana extremistická a ohrožuje demokracii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Vandas, předseda zrušené DS po vynesení rozsudku

Tomáš Vandas, předseda zrušené DS po vynesení rozsudku

"Politická strana Dělnická strana se rozpouští. Za druhé likvidátorem strany soud jmenoval brněnského právníka Radslava Janečka. Za třetí navrhovateli se nepřiznává právo na náhradu nákladů řízení," vyhlásil v zaplněné jednací síni verdikt soudce Vojtěch Šimíček.

Soud zrušení strany odůvodnil i tím, že se v jejím programu objevuje xenofobie, šovinismus, rasistický podtext či homofobie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Verdikt NNS o rozpuštění Dělnické strany jsme v Ozvěnách dne rozebrali s odborníkem na extremismus Miroslavem Marešem.

"V programu politické strany se dvakrát objevuje požadavek postavení pohlavních deviací mimo zákon. V prvním případě, hned po tomto požadavku následuje věta: zákaz homosexuálních sňatků. Soud na tomto místě připomíná, že právo nesmí sankcionovat samotnou sexuální orientaci nebo aktivitu, jelikož by se v tomto případě jednalo o diskriminaci," řekl soudce Vojtěch Šimíček.

Soud podrobně zkoumal i symboliku, kterou Dělnická strana používá. Došel k závěru, že navazuje na německý národní socialismus a ideologii Adolfa Hitlera. V takovém množství podobných prvků nemůže jít - podle soudu o náhodu. Takové rozhodnutí uvítal i ministr vnitra Martin Pecina.

"Je to dobrá zpráva zejména pro českou společnost. Dobrá zpráva v tom, že tak jako policie netoleruje a nebude tolerovat extremistické jevy, tak ani justice netoleruje a nebude do budoucna tolerovat skupiny, strany, které jsou nebezpečím pro naše demokratické zřízení," uvedl ministr.

Ohrožení bezpečnosti na komunální úrovni

Jednou z velkých otázek u soudu bylo, jak velké nebezpečí vlastně představuje Dělnická strana pro demokracii v České republice. "Myslím si, že šlo především o to, že převažovalo nebezpečí v lokálním rámci a bylo potencionální i do budoucna," řekl k tomu v Ozvěnách dne Rž odborník na extremismus Miroslav Mareš.

"Podle mně Dělnická strana není nyní stranou, která by byla schopna v nějaké krátké době svrhnout režim a nastolit zde nějaký národně socialistický totalitní režim. Ale už její činnost představovala ohrožení bezpečnosti na komunální úrovni. A určitě zastrašovala určité národnostní menšiny," uvedl Mareš.

Podle analytika Českého rozhlasu Petra Nováčka je dnešní rozhodnutí Nejvyššího správního soudu prvním případem, kdy byla z důvodů ohrožení pro demokracii rozpouštěna politická strana.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejvyšší správní soud rozpustil krajně pravicovou Dělnickou stranu. Hosty Rádia Česko byli advokát Tomáš Sokol a analytik ČRo Petr Nováček.

"Samozřejmě NSS jich už rozpustil celou řadu, ale vždycky to bylo proto, že politická strana včas a úplně nepodala doklad o svém finančním hospodaření," řekl Rádiu Česko.

Proti rozhodnutí soudu může Dělnická strana podat ústavní stížnost. DS obvinění už v minulosti popírala, za návrhem vidí snahu o umlčení nepohodlné politické konkurence. V případě zákazu chce fungovat pod jiným názvem. Podle vládního advokáta v této záležitosti Tomáše Sokola by ale soud mohl rozpustit i tuto nástupnickou stranu.

"Nikdo nikomu nemůže bránit, aby působil jako politická strana. Jde o to, co v novém rámci budou dělat - jestli se budou chovat stejně, tak pravděpodobně, když už jednou byla strana za chování rozpuštěna, ji soud rozpustí znova. Akorát kolem toho už nebude takový 'spektákl'. Prostě se to stane jakousi normou," řekl Sokol Radiožurnálu.

Příznivci se střetli s policií

Zrušení Dělnické strany v Brně provázely potyčky jejích příznivců s policí. Po skončení jednání se před budovou Nejvyššího správního soudu shromáždilo asi třicet lidí. Účastníci podle velitele zásahu Martina Kotlána nereagovali na výzvy policie, aby se rozešli.

Zhruba 20 těžkooděnců pak rozehnalo asi 30 příznivců. Šlo o drobné potyčky, které trvaly pár minut a příznivci Dělnické strany se poté rozešli.

Milan Kopp, Ondřej Černý, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Katarína Brezovská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme