VZP chce na vymáhání dluhů najmout poradenskou firmu za 430 milionů

Největší česká zdravotní pojišťovna VZP se rozhodla najmout poradce na vymáhání pohledávek. Sama má přitom celý aparát lidí na to, aby jí dlužníci zaplatili. Radiožurnál má navíc k dispozici interní dokument pojišťovny, který upozorňuje na rizika spojená s touto zakázkou. Z něj vyplývá, že například není jasné, jestli bude vymáhání skutečně efektivnější než dosud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všeobecná zdravotní pojišťovna

Všeobecná zdravotní pojišťovna | Foto: Tomáš Adamec

Advokátní kancelář Němec, Bláha a Navrátilová s podílem bývalého ministra Pavla Němce, exekutor Juraj Podkonický a vymahačská firma BSP Lawyer Partners mají dostat zakázku od Všeobecné zdravotní pojišťovny na vymáhání dluhů. Za čtyři roky jim pojišťovna má zaplatit více než 430 milionů korun. Informaci Radiožurnál získal z podkladů pojišťovny pro jednání její správní rady.

Samotná VZP připouští rizika

Celý tendr má ale svá rizika. Pojišťovna jich v dokumentu uvádí celkem šest. Například není jasné, jestli bude vymáhání peněz efektivnější než dosud. Navíc nejde o nic nového, pojišťovna dluhy vymáhá už dnes a je v tom relativně úspěšná. VZP hospodařila s téměř 150 miliardovými příjmy, z nich vymůže víc než 97 procent. Vedení pojišťovny podle svého vyjádření přesto očekává, že takto získá více peněz.

"Obecně Vám k tomu mohu říct, že očekáváme, že vzroste počet vymožených pohledávek. Zvlášť nyní, kdy klesají i kvůli krizi," říká mluvčí VZP Anna Veverková s tím, že bližší podrobnosti ještě zjistí.

Několikamilionový paušál

Z vítězné nabídky plyne, že pojišťovna má platit vítězi každý měsíc paušálně několikamilionové sumy a že se nepřihlíží k tomu, kolik skutečně firmy vymůžou. Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec je známý také tím, že po jeho odchodu zůstaly na ministerstvu dluhy, hlavně kvůli nekontrolovaným opravám soudů.

Exministr se proslavil třeba i statisícovými účty za telefon. Advokátní kancelář, ve které má Němec podíl, dnes také pracuje jak pro ministerstvo spravedlnosti, tak i jemu podřízenou vězeňskou službu. Společně s firmou BSP Lawyers vymáhá i nedoplatky za mýtné.

Tři zájemci

Pavel Němec se k tendru nechtěl vyjadřovat. Prý ho má v jeho kanceláři na starosti někdo jiný než on. Podobně přitom argumentuje i u jiných státních tendrů. Do tendru na vymáhání dluhů pro VZP se přihlásily tři firmy. Jednu nabídku komise vyloučila, protože podepsala přiložené CD - tendr totiž měl být anonymní.

Dalšími účastníky byli slovenští podnikatelé, kteří na poslední chvíli v Česku dokupovali firmu. Jejich nabídka byla ještě dražší než nabídka vítězná. K samotnému průběhu a vítězi tendru se nechce vyjadřovat ani nikdo z pojišťovny. Předseda správní rady pojišťovny a náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr je prý nemocný, a proto nemůže odpovídat. Další členové správní rady, které Radiožurnál oslovil, jsou zase vázáni mlčenlivostí.

Ředitel Pavel Horák na telefonáty ani SMS zprávy vůbec nereagoval. Celá zakázka je citlivá i proto, že ve správně radě sedí vesměs politici. Většině z nich za několik týdnů končí mandát. Na jaře se také bude volit ředitel pojišťovny.

Milan Kopp, Petr Sehnoutka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme