Policie bude spolupracovat s Bílým kruhem bezpečí

Bílý kruh bezpečí chce více spolupracovat s policií na zprostředkování včasné pomoci obětem násilné kriminality s následkem těžké újmy na zdraví. Také by chtěl pomáhat pozůstalým po obětech v Česku. Oznámil to dnes při příležitosti Evropského dne obětí kriminality.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Vitoušová

Petra Vitoušová | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Podle prezidentky Bílého kruhu bezpečí Petry Vitoušové je problém v tom, že se oběti trestného činu nedostane pokaždé pomoci, kterou by potřebovala. Lidé v této životní situaci totiž často nemají sílu ani energii pomoc sami vyhledat. Ročně se to u nás týká až 800 lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petra Vitoušová v Ozvěnách dne Radiožurnálu o pomoci obětem trestných činů

"Policejní prezidium k tomu přistoupilo velmi vstřícně. Bude zaveden do policie takový systém, aby lidé v prvním kontaktu s těmito oběťmi, což pravděpodobně budou kriminalisté, vyšetřovatelé a v některých závažných případech i policejní psychologové, zprostředkovali kontakt na službu, kterou poskytuje Bílý kruh bezpečí."

Tato organizace pak může obětem závažných trestných činů poradit a pomoci v řadě záležitostí, řekla její prezidentka v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu.

"Reagujeme na velmi rozdílné, individuální potřeby - někdy je to kontakt s médii, někdy to je i problém, kdo bude hlídat děti. Věnujeme se samozřejmě psychologické podpoře, nabízíme krátkodobou terapii, a pak přijde na řadu právní pomoc."

Přehrát

00:00 / 00:00

"Systém vstřícné pomoci obětem těžkých zločinů" představila Petra Vitoušová i na Rádiu Česko

"V těch prvních chvílích lidé nevědí, nechápou a neznají svá práva, to, že mohou mít zmocněnce, že mohou dosáhnout na peněžitou pomoc od státu, nevědí kde a jakým způsobem si o ni požádat," vyjmenovala Vitoušová některé z forem pomoci Bílého kruhu bezpečí.

Místo nahodilosti systém

Petra Vitoušová přiznala, že k obětem závažných zločinů, které potřebují pomoc, ale nejsou schopny ji samy vyhledat, se Bílý kruh bezpečí zatím dostává nahodile - zavolá je starostka obce, kolegové, sousedé či přátelé.

"Chceme, aby se z té nahodilosti stal systém, protože společnost těmto lidem dlouhodobou odbornou pomoc dluží," podotkla Vitoušová na Rádiu Česko.

Marika Táborská, Tomáš Medek, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme