Léčba rakoviny je v Česku srovnatelná s EU. Počet nemocných ale stoupá

Česká republika se v posledních letech přibližuje v léčbě rakoviny úrovni nejvyspělejších zemí. Česká onkologická společnost zveřejnila data za uplynulý rok z nichž vyplývá, že vloni se tuzemští odborníci mohli spolehnout na podobné zázemí, jako jejich kolegové v zakládajících zemích Evropské unie. Počet lidí s rakovinou ale stoupá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice

Nemocnice | Foto: Fotobanka stock.xchng

V Česku je k dispozici třináct specializovaných center s komplexní péčí. "Do onkologických center ale nepatří všichni pacienti. Patří jich tam poměrně malá část. To jsou ti, kteří potřebují nejsložitější a nejdražší léčbu. Jestli se tam dostanou, záleží na jejich onkolozích v okresech, kteří rozpoznají, zda pacient tuto léčbu potřebuje," vysvětlil předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček v Ozvěnách dne.

Pacient se také může jít přímo do speciálních center sám informovat, zda je tento typ léčby pro něj nutný. Vorlíček věří, že specializovaná léčba bude i nadále dostupná všem, kteří ji budou potřebovat a že ji neomezí ani hospodářská krize. "Doufám, že nedojde k žádné katastrofě a že budeme moci léčit všechny pacienty, kteří to budou potřebovat," řekl.

Úspěšnost lékařů v léčbě pacientů s rakovinou je v České republice srovnatelná se zbytkem Evropy a Spojenými státy. "V některých diagnózách jsme na tom dokonce mírněji lépe. Velmi závažné ale je, že máme nejvyšší výskyt rakoviny tlustého střeva u mužů na světě," podotkl Vorlíček.

Ročně se jedná zhruba o osm tisíc lidí, kteří ale podle Vorlíčka většinou přicházejí pozdě. "A pacientům, kteří přicházejí pozdě, nemůžeme nabídnout uzdravení."

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Vorlíček byl hostem i Světa o jedné na Rádiu Česko.

Riziko stoupá

Počet onkologicky nemocných stoupá ročně o pět procent. Jedním z důvodů je i to, že populace stárne a rakovina se častěji vyskytuje právě ve vyšším věku. "Navíc zde také začínají dobíhat stravovací návyky, kdy jsme jedli nezdravě. Proto bude u nás rakovina stále pomalu narůstat," upozornil Vorlíček.

Ředitel Komplexního onkologického centra 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Luboš Petruželka ve Stalo se dnes řekl, že dostupnost stejné péče jako je ve vyspělých zemích EU byla zajištěna v roce 2009 v Česku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O léčbě rakoviny v ČR mluvil ve Stalo se dnes ředitel Komplexního onkologického centra 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Luboš Petruželka

"Uvedli jsme počet nemocných s určitou diagnózou, kteří by měli být léčení specializovanou léčbou a od nich se odečetli nemocní léčení. Rozdíl tady je, ale jestli je to 40 procent, se dá těžko určit, protože řada nemocných byla léčena i v klinických studiích, které jim poskytli nové léky."

"A pak je tu malá skupina, která se z nějakých důvodů k léčně nedostala. Jedna z možností, že indikace nebyla možná, nebo nebyla provedena vyšetření, která by určila na základě molekulárního profilu nádoru mají být léčení touto léčbou," poznamenal Petruželka.

Milan Kopp, Veronika Sedláčková, Jan Richter, Alice Kottová, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme