StB vedla Pernese jako kandidáta tajné spolupráce

Nově jmenovaného ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Jiřího Pernese od roku 1984 vedla Státní bezpečnost jako takzvaného kandidáta tajné spolupráce. Pernes tvrdí, že o své evidenci nevěděl a tajná policie ho ani neoslovila, aby se stal jejím agentem.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pernes z Ústavu pro studium totalitních režimů

Jiří Pernes z Ústavu pro studium totalitních režimů | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Státní bezpečnost se o Jiřího Pernese zajímala počátkem 70. let, kdy působil ve skupině, která se vytvořila z Československé strany socialistické.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Jiřího Pernese vedla StB jako kandidáta tajné spolupráce

Pernese tehdy tajná policie několikrát zatkla a nabízela mu spolupráci. Do svých evidencí si ho zanesla pod krycím jménem Dubský až v půlce června roku 1984, tedy v době, kdy Pernes vedl muzeum ve Slavkově u Brna. Jeho svazek je dnes skartovaný.

Ústavní soud v minulosti konstatoval, že lidé zařazení do kategorie kandidátů tajné spolupráce o tom vůbec nevěděli. Také Pernes tvrdí, že o své evidenci neměl tušení, ani ho podle jeho slov nikdo nenutil, aby podepsal takzvaný vázací akt, a stal se tak jejím oficiálním agentem.

"V roce 1984 přijel na návštěvu belgický princ, syn belgického krále. A asi tři nebo čtyři dny před touto návštěvou přijel k nám do muzea nějaký pán v civilu a představil se jménem, které si pochopitelně nepamatuji. Řekl, že je pracovníkem bezpečnosti ve Vyškově, nikoliv státní, a že mají starost o to, jak návštěva dopadne," popsal Pernes.

"Chtěl, abych mu jako ředitel instituce řekl, jestli je tam všechno v pořádku a jestli nevím o něčem, co by mohlo ohrozit jeho bezpečnost. To bylo všechno, nevyptával se mě na lidi z ústavu, ani na mé kamarády, ani na událost ze 70. let, vůbec nic," doplnil.

Nezvykle dlouhá evidence

Na Pernesově registraci je poněkud zvláštní skutečnost, že ho StB vedla jako kandidáta tajné spolupráce od roku 1984 až do roku 1989. Tak dlouhá evidence totiž odporuje směrnicím tajné politické policie.

"Já jsem se teprve teď v těchto dnech dozvěděl, že měli nějaké vnitřní předpisy, podle kterých měli člověka buďto vyřadit nebo převést do jiné kategorie. To, že to u mě neudělali, je jejich věc a opravdu nevím, jak si to vysvětlit. O tom nic nevím," podotkl Pernes.

Při nedávné volbě na post ředitele Pernes radě Ústavu pro studium totalitních režimů neoznámil, že před rokem 1989 studoval takzvaný VUML (Večerní univerzita marxismu-leninismu). Někteří radní ho za toto zamlčení kritizovali. Pernes to vysvětluje následovně:

"To je ze stejného důvodu, z jakého jsem neuvedl, že jsem na vojně chodil do politického školení mužstva nebo že jsem na vysoké škole skládal zkoušky z vědeckého ateismu a marxismu-leninismu. To byla taková oslovina, že mě to opravdu ani v nejmenším nenapadlo."

Studium VUML bude zajímat radu

Místopředseda rady ústavu stavu Patrik Benda přepokládá, že radní budou na řádném zasedání 2. března o Pernesově studiu na VUML mluvit. Bendovi, který Pernese nevolil, vadí, že nový ředitel tuto skutečnost v životopise zamlčel, i to, jakým způsobem svoje studium omlouvá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s místopředsedou Rady Ústavu pro studium totalitních režimů Patrikem Bendou v pořadu Stalo se dnes

"Já si myslím, že bychom se měli pobavit o tom, jestli podmínky, které jsme si dávali ve výběrovém řízení, byly všechny splněny a jestli nám nevadí, že některé věci jsme nevěděli. Pan Pernes nám to říct měl," uvedl Benda.

Připomněl, že podle zákona se ředitelem ústavu nemůže stát absolvent vysokých škol politických, bezpečnostních a vojenských a školení podobných směrů. Otázkou podle něj je, zda by VUML nespadl do uvedených školení.

O tom, že StB vedla Pernese jako kandidáta tajné spolupráce, podle Bendy rada věděla. "O této skutečnost jsme se už bavili přímo při výběrovém řízení, byť nám ji pan Pernes v životopise také neuvedl," poznamenal Benda.

Jiří Pernes se ujme funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů oficiálně prvního dubna.

Martin Hromádka, Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme