Obyvatelé Horního Jiřetína si zjišťují ceny svých domů

Někteří lidé v Horním Jiřetíně už teď vyjednávájí s těžaři, za kolik by mohli prodat svoje nemovitosti a přestěhovat se na jiné místo. Chtějí si být jistí, že pokud některá z vlád rozhodne o prolomení těžebních limitů pod jejich obcí, tak jim za jejich zbourané domy někdo zaplatí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba hnědého uhlí

Těžba hnědého uhlí | Foto: Archiv

Obyvatelé Horního Jiřetína se teď rozdělují na dvě skupiny. Na ty, kdo nechtějí opustit své domy a na ty, kdo chtějí s těžaři vyjednávat. Druhá skupina má jen kolem sta lidí, zato je jí v posledních měsících více slyšet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obyvatelé Horního Jiřetína mluví o své budoucnosti v reportáži Petry Benešové.

Petr Leichner, předseda sdružení Dialog, které s těžaři z Litvínovské uhelné vyjednává, vyčísluje první odhady, kolik by mohli uhlobaroni za domy zaplatit: "Cena jednoho typického domů, který tady je, se pohybuje kolem 2,4 milionů korun. Jedná se o naprosto standardní jednogenerační dům 3+1."

Jedná se i o psychickou újmu

Jak říká i Josef Kronych z dalšího sdružení Nový směr, uhlobaroni mají zaplatit lidem i za psychickou újmu: "Tam je potřeba zhodnotit, kolik lidí v té rodině žije. Ale v podstatě i dojezd do práce, do školy a podobně. To všechno v tom musí být zhodnoceno."

Kronych se snaží lidi ve vesnici přesvědčit, aby s vystěhováním souhlasili. Za peníze těžařů chce pro seniory uspořádat i výlet do německé vesnice, kam se přesídlili obyvatelé potom, co jim těžaři zbourali domy.

Podobné výlety už dříve Litvínovská uhelná lidem z Jiřetína zaplatila. Petr Pudil, společník z těžařské skupiny Czech Coal, pod kterou Litvínovská uhelná spadá, mluví už i o nových místech pro vystěhování. Jsou mezi Litvínovem a obcí Lom, nebo u Vysoké Pece.

Nové místo? Vysoká Pec

Starosta Vysoké Pece Milan Čapek říká, že nové obyvatele by obec přivítala. Přinesli by jí peníze do obecní kasy: "Jako my jsme tomu nakloněni. Nevidíme v tom žádný problém. Vysoká pec je mladá obec. Převážná část občanů před revolucí pochází právě ze zaniklých obcí, takže zkušenosti s tím jsou."

Jiřetínská radnice ale tvrdí, že většina z dvou a půl tisíce lidí z Jiřetína nechce pryč.

Petra Benešová, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme