Kvalita potravin v Česku se zlepšila, potvrdili inspektoři
Kvalita potravin v Česku se zlepšila. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v loňském roce zjistila o čtvrtinu méně nedostatků oproti předcházejícím rokům, a to i přesto, že provedla o čtvrtinu více kontrol.
Inspektoři navíc nemuseli v roce 2009 řešit žádnou rozsáhlou causu s větším výskytem zdravotně závadných potravin.
Podle zastupujícího ústředního ředitele inspekce Martina Klanicy se to týká i velkých prodejních řetězců - neopakovala se tedy několik let stará aféra s prodejem zkažených potravin:
"Ten tlak nejen na obchodní řetězce je z hlediska počtu, intenzity a důslednosti těch kontrol obrovský. Jsem přesvědčen o tom, a naše zjištění to dokazují, že to, co si prožili ti obchodníci před několika lety, že to bylo pro ně takové poučení, že ty standardy skutečně dopracovali," uvedl Klanica.