Kontroly českých řidičů v Německu se stávají horkým politickým tématem

V médiích se v posledních dnech objevily zprávy o tom, že německá policie v pohraničí přitvrdila v kontrolách českých řidičů při takzvaném ,závojovém pátrání.' Při kontrolách na drogy například údajně nechává řidiče přímo u silnice močit do kelímku. Lidé, kteří si na podobné věci stěžují, našli, zdá se, zastání u některých politiků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Neoznačené audi německých policistů

Neoznačené audi německých policistů | Foto: Jiří Hošek

Předseda ODS Mirek Topolánek řekl, že ze strany bavorských policistů jde o šikanu a porušení dohod o schengenském prostoru. Premiér Jan Fischer proto vyzval ministra vnitra Martina Pecinu, aby se touto věcí zabýval.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kontrolách českých řidičů německými policisty mluvili na Radiožurnálu ministr vnitra Martin Pecina a poslanec a bývalý ministr vnitra Ivan Langer.

"O tom, že by německá policie postupovala v posledních týdnech proti českým řidičům razantněji, nemám žádných zpráv. Stížností chodí stále stejně zhruba od doby, co jsme vstoupili do schengenského prostoru. To, co je v těch stížnostech nové, je postup vyšetřování proti drogám. Nutit někoho, aby u auta močil do kelímku v pořádku není," říká ministr vnitra Martin Pecina a pokračuje:

"V této věci píšu dopis spolkovému ministru vnitra. Nicméně na závojové pátrání, které Německo uplatňuje i vůči Polsku nebo Rakousku, má Spolková republika právo, byť se nám to nelíbí. Obávám se, že to nejsme v nejbližší době schopni odstranit."

"Poté, co se tento problém objevil, nechal jsem zřídit horkou linku a požádal jsem všechny naše občany, kteří se s takovouto šikanou setkali, aby se obraceli na ministerstvo vnitra. Na základě toho vznikl můj velmi ostrý dopis tehdejšímu německému ministru vnitra. Stejně tomu bylo s Rakouskem, kde poté problémy zmizely. V Německu došlo k zjemnění přístupu německé policie," uvádí poslanec a bývalý ministr vnitra Ivan Langer.

"To, co se děje nyní, je podle mého názoru urážlivé a znamená to porušení schengenského kodexu. Je potřeba hlídat, aby to, co se skrývá pod pojmem ,závojové pátrání' nebyla ve skutečnosti šikana, na které si bavorský ministr dělá svoji politickou kariéru. Žádá si to důrazné ohrazení se," dodává Langer.

"Jestli si na věci dělá politickou kampaň bavorský ministr nevím. Byl bych ale rád, kdyby si ji na tom nedělali někteří tuzemští politici a neříkali, že se situace prudce zhoršuje. Takové údaje nejsou," reaguje ministr vnitra Pecina.

"Já si prostě myslím, že se ze strany německé policie jedná o šikanu. Proto jsme také toto téma přenesli na půdu evropského parlamentu. Europoslanci za ODS budou v této věci interpelovat. Nejsem pro nějaká reciproční opatření, nicméně v logice věci, jestli je každý Čech v Německu považován za drogového dealera a je proto kontrolován, měl by být každý Němec v České republice podezříván z toho, že jede za prostitutkami a měl by být zkontrolován, zda nemá v kapse nějaké kondomy," říká Ivan Langer

Pro reciproční opatření není ani Martin Pecina, který by je považoval za zbytečné jitření vášní.

Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme