ČNB tunu zlata pro EXPO nepůjčí, autoři expozice půjdou jinou cestou

Česká národní banka ani vláda už nebudou řešit možnost půjčení zlata pro Český pavilon na výstavě EXPO 2010. Ministerstvo zahraničí totiž bod o zapůjčení z programu pondělního jednání vlády stáhlo. Podle premiéra Jana Fischera má přípravná kancelář českého pavilonu jinou variantu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

EXPO 2010 Šanghaji

EXPO 2010 Šanghaji | Foto: Robert Mikoláš

Zlato mělo být součástí exponátu, který by měl převádět lidské emoce do podoby tvarů nebo barev. Zapůjčení tuny zlata, které by pak bylo z exponátu zpátky přetavené a uložené v České národní bance, se ale některým členům vlády údajně příliš nezamlouvalo.

"Rizika finanční stránky věci byla poměrně značná. Proto v poslední verzi, kterou obdrželo ministerstvo financí, jsme chtěli doplnit řadu věcí, které měly právně-smluvní charakter. Bohužel generální komisař české účasti pan Stehlík nedokázal na všechny připomínky reagovat. Proto vláda materiál neprojednávala. Byl vlastně zástupcem ministerstva zahraničí stažen, " vysvětlil v Ozvěnách dne ministr financí Eduard Janota.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Eduard Janota vysvětlil v Ozvěnách dne, proč je vláda proti zapůjčení tuny zlata na EXPO 2010.

Podle Jana Fischera se tvůrci expozice rozhodli, že zvolí jinou variantu, na soukromé bázi. "Ta druhá varianta bude počítat se zlomkovým množstvím, než je ta jedna tuna. A máme informace, že bude opatřeno jiným způsobem než, že bychom to zlato vytahovali z ČNB," uvedl premiér.

Generální komisař české účasti v Šanghaji Pavel Stehlík události kolem zápůjčky zlata ze skladů centrální banky zvážil a sám stáhl požadavek na to, aby o půjčce jednala vláda. "My v každém případě ten exponát ale realizovat budeme," dodal.

Podle Stehlíka by si zlato od nikoho nepůjčovali, ale koupili by ho.

Zlatá kapka měla konkurovat exponátům z jiných států

Tuna ryzího zlata přetavená do obrovské kapky má být exponát, který by se stal ozdobou české expozice v Šanghaji. Zvláštní zařízení - senzorické křeslo - by pak zaznamenávalo emoce, které u návštěvníků českého pavilonu takový objekt vyvolává.

Podle manažera české účasti Jiřího Františka Potužníka je na EXPO 2010 mezi dvěma stovkami vystavovatelů velká konkurence a exponát měl zaručit české expozici žádoucí pozornost.

Například Itálie chce do Číny přivést originál Michelangelova obrazu. Dánové zase chtějí na půl roku do Šanghaje přemístit sochu Malé mořské víly.

Michaela Vetešková, Václava Marešová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme